Hallonmazariner

Hade gett mig den på att jag skulle baka nån sorts mazarin i långpanna, och hittade då detta recept i en av alla mina tidningar.
Vanliga mazariner kan ju lätt bli lite torra och tråkiga, men denna blev riktigt saftig och smaskig.
Och dessutom lite hallon på, kan det bli bättre då? (Jo, enligt mannen i huset, som inte ALLS gillade denna..)
Det går lika bra att använda marsipan i smeten, upptäckte jag efter att ha råkat ta fel paket i kylen, vilket jag uppdagade när jag redan rört ihop smeten.. :)
Sen råkade jag även titta på mina bilder här på bloggen, kanske skulle träna på att ta lite bättre bilder..
Köpa lite billig rekvisita på loppisar, och träna träna träna.. :)
 
HALLONMAZARINER
 
450 g mandelmassa
150 g mjukt smör
6 ägg
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
GLASYR
7 dl florsocker
4-5 msk vatten
1½ dl hallonsylt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan.
Blanda den med smör i matberedare (går bar med elvisp också).
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt mellan varje.
Blanda mjöl och bakpulver, rör ner blandningen i mandelsmeten.
Smörj ett bakpapper och lägg i en liten långpanna, ca 25x35 cm.
Bred ut smeten i långpannan.
Grädda kakan längst ner i ugnen ca 20 min.
Låt kakan svalna.
Blanda florsocker och vatten till glasyren, bred över kakan.
Skeda hallonsylten över kakan, rör försiktigt ut den med glasyren så att
det blir ett lite marmorerat mönster.
Låt glasyren stelna.
Skär kakan i rutor.
 

Monsterkakor

 
 
Tänka sig att jag har bakat lite också, inte BARA kokat marmelad!
William fyller ju år nästa vecka, och för en gångs skull tänkte vi vara ute i ganska god tid och börja baka lite tidigare än dagen innan kalaset.
Idag blev det chokladsnittar, som jag lagt upp recept på tidigare, och monsterkakor.
Dessa kakor är barnens stora favorit, näst efter chokladbollar förstås, och de går även hem hos de stora barnen!
Anledningen till att jag bara lade kakor på halva fatet var att jag ville att ni skulle se vilket fint fynd jag gjorde på loppisen igår! :)
 
 
MONSTERKAKOR
 
1 dl NonStop eller Smarties
3 dl vetemjöl
1 dl socker
½ dl riven kokos
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
150 g smör eller margarin
 
Hacka eller krossa godiset lätt i en mortel eller med matberedarens pulsknapp.
Lägg åt sidan så länge.
Hacka samman mjöl, socker, kokos, sirap, bikarbonat och matfett (skuret i mindre bitar),
gärna i matberedare, till en deg.
Blanda i godiset.
Forma degen till en rulle, ca 6 cm i diameter, och linda in i plastfolie.
Låt ligga i kylen ca 1 timme.
Skär rullen i ca ½ cm tjocka skivor, lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 minuter.
 

Rabarbermarmelad med vanilj

 
 
Ja, vad ska man säga..
Jag tycker att det är ganska kul att koka sylt och marmelad!
Nu har vi nog så vi klarar oss ett tag i alla fall.. :)
Var hos svärmor igår och plockade med mig lite mera rabarber, synd att de bara ska stå där och se ledsna ut..
Denna gången ville jag göra något med vanilj, sökte på nätet (Google is tha shit!:)), och hittade detta som verkade smaskigt.
Och det var det också!
Dessutom blev den mycket fastare än den med kanel, kan vara för att det var med syltsocker istället för strösocker?
 
RABARBERMARMELAD MED VANILJ
 
500 g rabarber
1 vaniljstång
2 msk vatten
500 g syltsocker
 
Skär rabarbern i mindre bitar.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg rabarber, vaniljstång + frön och vatten i en kastrull.
Koka ihop till rabarbern smält.
Tillsätt syltsocker, och låt koka ca 2 minuter.
Häll upp på burkar och förvara svalt.
 

Rabarbermarmelad med kanel

 
 
Ja, som sagt så har jag syltat en hel del på sistone..
Och som sagt snodde jag en del rabarber av svärmor.
Denna marmelad kan nog vara riktigt god på lite vaniljglass, bara värm marmeladen lite, så det blir så där gojsigt och gott, som man ville ha det när man var mindre! :)
Marmeladen blev ganska lös, men god ändå! (Kanske funkar med syltsocker istället??)
 
RABARBERMARMELAD MED KANEL
 
2 liter rabarber
2 dl vatten
8 dl socker
2 tsk kanel
2 kanelstänger
2 tsk citronsyra
 
Koka ihop socker och vatten, lägg i kanel och kanelstänger.
Låt sjuda några minuter, ta upp stängerna.
Lägg i rabarber i bitar och citronsyra.
Låt sjuda ca 20 minuter, tills rabarbern smält.
Häll upp på burkar och förvara svalt.
 

Jordgubbs- och rabarberpaj

 
 
Denna paj är bara helt ljuvligt god, syrlig rabarber ihop med söt jordgubbe, kan det bli bättre?
Var hemma hos svärmor och snodde lite rabarber, eftersom mina gett upp för säsongen.
Trodde dessutom att det var slut med jordgubbar för i år, men tji fick jag!
De sitter fortfarande utanför Maxi o säljer dessa fantastiska bär!
 
JORDGUBBS- OCH RABARBERPAJ
 
SMULDEG
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3/4 dl strösocker
100 g smör eller 1 dl flytande margarin
FYLLNING
3 stjälkar rabarber
½ liter jordgubbar
½ dl strösocker
2 msk potatismjöl
 
Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke.
Fördela i fast smör med fingertopparna, eller rör i flytande margarin med en slev.
Blanda ihop till en smulig deg.
Skala och skär rabarber i cm-tjocka bitar.
Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.
Lägg rabarber och jordgubbar i en ugnsfast form.
Strö över socker och potatismjöl.
Fördela smuldegen över fyllningen.
Grädda i 225 grader 15-20 minuter.
Servera med vaniljsås.

Svartvinbärsgelé

 
 
Eftersom jag hade saft kvar sen förra året, så fick det bli en omgång gelé istället.
Bra att ha, när vi nu har en massa vildsvinskött i frysen!
När man gör gelé ska ju bären gärna vara knappt mogna, men det brukar gå bra ändå, man får koka det hela lite längre bara!
 
SVARTVINBÄRSGELÉ
 
1 kg vinbär, behöver inte rensas eller repas
4 dl vatten
1 kg strösocker per liter avrunnen saft
 
Lägg bär och vatten i en kastrull o mosa med en potatisstöt.
Koka upp och låt koka ca 10 minuter.
Sila genom silduk och låt rinna av väl.
 Mät upp mängden på den avrunna saften och häll tillbaka i kastrullen.
Koka upp och låt koka ett par minuter.
Tillsätt sockret och låt koka ytterligare ca 5 minuter.
Gör geléprov : Lägg en tallrik kallt, t ex i frysen. Ta en klick av gelén,
lägg på tallriken o dra med skeden igenom gelén.
Rinner det inte ihop igen är gelén klar.
Skumma väl, och häll upp på små burkar.
Förvara svalt.
 

Svartvinbärsmarmelad med vanilj

 
 
Svarta vinbär är nog min absoluta favorit när det gäller saft, gelé och marmelad.
Både sött och syrligt på en och samma gång!
Men de är banne mig inte goda att äta som de är..
Denna marmelad funkar fint på rostemackan, eller kanske värmd ihop med lite glass?
Dock blev jag lite besviken, trodde att det skulle smaka mer vanilj.
Nästa gång tar jag nog i nån mer vaniljstång, eller förstärker smaken med lite vaniljsocker.
Kan kanske tillägga att de flesta av mina fina burkar har jag fyndat på diverse loppisar!
 
SVARTVINBÄRSMARMELAD MED VANILJ
 
1 liter svarta vinbär
5 dl syltsocker
1 vaniljstång
 
Koka ihop, låt puttra ett par minuter.
Ta upp vaniljstången.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
 

Jordgubbssylt

Köpte ju jordgubbar för ett bra pris utanför Maxi för ett tag sedan, plus att jag och barnen var och plockade.
Så jag har gjort en massa sylt till alla vinterns pannkakor!
Det bästa med att göra sylt och marmelad är att det ju är så himla enkelt, särskilt som det nu finns syltsocker.
Då behöver du bara det och frukt / bär, och sedan kan du koka ihop efter eget tycke och smak!
 
JORDGUBBSSYLT
 
2 liter jordgubbar (ca 1 kg)
1 kg syltsocker
 
Blanda i en gryta, och låt koka i ca 2 minuter.
Häll upp i varma, väl rengjorda burkar.
Förvara svalt.
 
 

Jordgubb- och rabarbermarmelad

Nu är det ju hög tid att ta vara på alla härliga frukter och bär som naturen bjuder på.
Och SOM jag har syltat i år! Nu ska vi nog klara oss större delen av vintern!
Bland annat har jag gjort denna underbart goda marmelad, som funkar lika bra på mackan som på vaniljglassen.
 
JORDGUBB- OCH RABARBERMARMELAD
500 g jordgubbar
500 g rabarber
3 tsk vaniljsocker
½ kg syltsocker
 
Koka ihop alla ingredienser under omrörning.
Låt puttra ca 15 minuter.
Häll upp varma, väl rengjorda burkar.
 
 

Björnbärskaka

 
 
Gjorde en kaka till en kär kollega, som hjälpt mig på sin semester.
Hon köpte Converse åt mig, mycket snygga!
Tyvärr vet jag inte hus kakan smakade, men jag har gjort väldigt snarlika i muffinsform, minus glasyren.
Kardemumma o björnbär passar väldigt bra ihop!
BJÖRNBÄRSKAKA
2 ägg
2 dl socker
75 g smör
1 dl grädde eller mjölk
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1½ dl björnbär
GLASYR
2 dl florsocker
ca 1½ msk citronsaft
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj o bröa en form på ca 24 cm eller 1½ liter.
Vispa ägg o socker pösigt.
Smält smöret o rör ner det i mjölken.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma o vaniljsocker väl i en skål.
Blanda äggblandingen med mjölblandningen.
Vände ner smörblandningen.
Häll smeten i formen o tillsätt samtidigt björnbären.
Grädda i ca 40 min. Prova med sticka om kakan är klar.
Låt den svalna något innan du stjälper upp den.
Blanda glasyren o häll den lite tjusigt över kakan.
 
 
 

RSS 2.0