Fröknäcke

För ett litet tag sedan bestämde jag mig för att baka lite knäckebröd.
Dessa har jag bakat flera gånger förut, och jag bara älskar dem!
De är helt galet goda, och lätta att baka.
Det enda som kanske är lite svårt eller jobbigt är allt kavlande,
men jag gjorde en halv sats, och det funkade alldeles utmärkt!
Jag hade inget grovt rågmjöl hemma, men däremot fint, gick precis lika bra!
Jag brukar dessutom ta lite mindre delar av degen åt gången och kavla ut,
det går lättare och man kan göra lite mindre bitar knäckesticks.
Ta de frön du har hemma, eller dina favoriter.
Jag brukar krossa och strö över lite flingsalt också, jättegott!
Servera dem som ett litet drinktilltugg, med kanske nån god marmelad, eller lite pesto.
Eller bara ät dem som de är, istället för chips!
 
FRÖKNÄCKE
 
Lös upp 50 g jäst i 5 dl ljummet vatten.
Tillsätt 1½ tsk salt, 2 dl vetemjöl och 8 dl grovt rågmjöl.
Arbeta degen väl.
Låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen och dela den i tre delar.
Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar.
När degen är ca 2 mm (eller tunnare om du vill) tjock,
pensla med vatten och strö på de frön du vill ha.
Kavla in fröna så att de verkligen fastnar.
Skär i vackra former, eller långa sticks.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ugnen ca 15 min, 8-12 min om du gör dem tunnare.
Passa så att det inte blir bränt.
Förvara i burk.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0