Primörpaj

 
Gjorde en smaskig paj till brunchen / fikan jag hade här hemma för ett tag sedan.
Denna är helt vegetarisk, men om man vill så kan man servera den med lite stekt bacon
på toppen. Eller till kyckling eller en bit kött.
Den blir ju lite extra matig eftersom det är fullkorn i bottnen, jättegod!
Jag tyckte däremot att det verkade lite lite grönsaker, så jag tog i lite extra
av både tomater och morot.
 
PRIMÖRPAJ
 
4 portioner
 
PAJDEG
2 dl vetemjöl
1 dl vetemjöl med fullkorn
1 krm salt
125 g kallt smör
2-3 msk kallt vatten
ÄGGSTANNING
3 ägg
3 dl gräddmjölk 50/50
salt och peppar
FYLLNING
10 körsbärstomater
1 morot i slantar
2 mindre rödlök i klyftor
1 pressad vitlöksklyfta
100 g sugar snap ärtor
salt och peppar
2 msk hackad timjan
 
Blanda samman pajdegen i en matberedare.
Kavla ut degen och lägg i en pajform, ca 27 cm i diameter.
Eller tryck ut den direkt i formen.
Nagga och sätt i kyl ca 20 min.
Fräs morötter, ärtor, rödlök och vitlök lätt i smör.
Salta och peppra väl.
Fördela grönsakerna i pajskalet och strö över lite timjan.
Vispa ihop äggstanningen och salta och peppra.
Häll äggstanningen över fyllningen och grädda i 200 grader ca 35 min,
eller tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.
 
 

Nutellacookies

 
Jag har en son som är väldigt glad i Nutella, och då tyckte jag
att dessa kakor kunde passa fint!
De var väldigt lättbakade, och blev härligt sega och knapriga.
Tyckte bara att det verkade lite konstigt med kylskåpskall Nutella,
hur får man då ut den ur burken liksom?
Men jag ställde in burken i kylen ca 30 min, så den blev lite småkall i alla fall.
 
 
NUTELLACOOKIES
 
Ca 24 stycken
 
1 ägg
1 dl strösocker
2 dl Nutella, kylskåpskall
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
 pärlsocker
hasselnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop ägg och socker.
Tillsätt Nutella och rör smeten slät.
Blanda ner mjöl och bakpulver i smeten och arbeta ihop allt till en smidig deg.
Rulla ca 24 bollar av degen, platta till dem och lägg på en plåt med bakpapper.
Strö över pärlsocker och tryck ner en hasselnöt i mitten av varje kaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen 10-12 min.
Låt dem svalna på ett ugnsgaller.
 
 

Citronpinnar

Dessa gjorde jag för något år sedan och tyckte att det var jättegoda.
Men sen när jag tänkte göra dem igen, så kunde jag inte hitta receptet!
Vistte precis hur det såg ut, bild och allt, men kunde INTE hitta det.
Men så köpte jag tidningen Hembakat i höstas nån gång, och där följde
det med en liten bok med recept på småkakor.
Och däri fanns receptet på dessa goda, och lättbakade kakor!
LYCKA! :)
 
CITRONPINNAR
 
Ca 50 stycken
 
1 dl strösocker
4 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g smör, kylskåpskallt
1 äggula
1 citron, rivet skal
 
50 g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda socker, mjöl och bakpulver.
Skär smöret i kuber och tillsätt det, nyp ihop till en smulig deg.
Tillsätt äggulan och citronskalet, arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i 4-5 bitar.
Rulla varje bit till en fingertjock längd.
Dela längderna i ca 5 cm långa bitar.
Lägg på plåt med bakpapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min, låt svalna.
Smält chokladen över vattenbad, ringla den
över kakorna, och låt chokladen stelna.
 
 

Uppdatering

Update: Och plötsligt upptäcker jag att detta inlägg hamnade på fel blogg..
Det finns både fördelar och nackdelar med att ha två olika bloggar..
Ber om ursäkt!
Så tog det då nån vecka IGEN, innan man blev färdig till att sätta sig här..
Vi tar en liten snabbgenomgång av vad som hänt de senaste veckorna.
 Det har varit en hel del jobb. Nytt schema och nya rutiner.
Jobbar numera förmiddag varannan vecka och eftermiddag varannan.
Det tar ju ett tag innan man vänjer sig vid att stiga upp 04.30 flera dagar i rad..
Lite dålig kvalitet på bilden, ber om ursäkt..
Vi har avtackat en härlig kollega som tyvärr valt att lämna oss.
Mycket trevligt att ses utanför jobbet, men kunde ju varit av en roligare anledning..
 Jag o Henke var på bio och såg "Hundraåringen..".
Mycket bra film! Bättre än boken, som jag tyckte var sådär.
Efteråt gick vi till Yoss och åt lite god mat, innan vi åkte hemåt igen.
Barnen fick vara hos Faster Mia och Farbror Fredde under tiden.
Och igår var det dags för fika igen!
Vi var nio stycken som samlades här hemma redan vid 11.
Vi började med brunch, bestående av scones, primörpaj, smoothie,
amerikanska pannkakor, kokta ägg, frukt, juice och en massa hemmagjorda marmelader.
En fick tyvärr droppa av ganska tidigt, eftersom hon visade sig vara allergisk mot min lilla pippi.
Två till gav sig av framåt eftermiddagen för att åka till jobbet.
Vid 15 plockade jag fram fikan, och vi åt lite till!
Kladdkaka/cheesecake, chokladbollar, marshmallows, kolasnittar..
Helt enkelt en massa fika!
En härlig dag med massa snicksnack i goda vänners lag!
 
Nu ska jag stoppa de små liven i säng här.
 

Kolasnittar

Ber om ursäkt att det varit lite tyst här, men har faktiskt inte bakat alls mycket under
jullovet, bara en mjuk pepparkaka!
Jag har mest passat på att umgås med familjen, och vila en del, det kan
ju behövas det också ibland!
Men nu är jag igång igen, och förra veckan bakade jag en eftermiddag.
Tre sorter blev det, jag har ju lite svårt att hejda mig när jag väl sätter igång.. :)
Vi börjar med Kolasnittarna.
Detta är ett nytt recept jag testade, lite annorlunda än det jag brukar använda.
Antar jag i alla fall, eftersom de inte blev riktigt likadana.
Dessa blev i alla fall (på ren svenska) förjävlagoda!
 
KOLASNITTAR
 ca 35 stycken
 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ca 2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker poröst.
Blanda de torra ingredinserna och tillsätt dem och sirapen
till smörblandningen.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i 3 eller 4 delar och rulla dem till längder.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Platta till längderna något.
Grädda dem mitt i ugnen i 10-12 min.
Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.
 
 

RSS 2.0