Smörgåstårta

Fick återigen göra smörgåstårta, denna gång till en kollega.
Samma fyllning som vanligt; leverpastej / gräslök / grädde,
creme fraiche / skinka, creme fraiche / räkor / lax.
O denna gången blev det även lite fyllning över, så jag
kunde göra en liten smörgåstårta till mig och mannen!
(Barnen gillar inte smörgåstårta, de fick hamburgare istället)
 
 

Rulltårta till skolavslutningen

Här har det varit alldeles för tyst, alldeles för länge!
Men, jag har haft semester, o det har varit alldeles för varmt för att
ens fundera på att baka, eller för den delen sätta sig inne med datorn.
Nåja, här kommer en del som jag missat att lägga upp.
Vi börjar med en rulltårta, eller flera egentligen.
Här i Veinge får vi föräldrar den stora äran att gör varsin rulltårta
till skolavslutningen, till barn och föräldrar i klass F-3.
Jag fick göra ett par extra, en förälder var bortrest, och ett barn hade
skadat sig och kunde inte komma till skolan.
Så jag fick göra 4 stycken. En hel fick vi med hem igen, Mums!
Jag fyllde dem med vaniljkräm och skivade jordgubbar.
Och så pyntade jag dem med grädde, hela jordgubbar, och
lite smått från trädgården; fläderblommor, lavendelblommor,
nyponrosor och blad från den fantastiska chokladmyntan!
 
 
 
 

Rabarberkaka

Jag vet att rabarberna nådde sin höjdpunkt för ett tag sedan.
Men, vi planterade om våra ungefär när alla ni andra njöt av
rabarberkaka i solen, och NU är våra som bäst! :)
Denna kakan är mycket enkel, och även mycket god.
Kardemumman gör susen i kakan, mycket smaskigt!
Gillar man inte kardemumma, så kan man säkert byta ut
det mot kanel, eller bara hoppa över det helt.
Du kan även ha i andra bär eller frukter, t ex björnbär
är väldigt gott ihop med kardemumma.
 
RABARBERKAKA
 
Rabarber
2-3 stjälkar rabarber
1 tsk kardemumma
2 tsk socker
Kaka
100 g smör eller margarin, rumsvarmt
2 dl socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
 
Skär rabarbern i bitar, blanda socker och kardemumma i en skål,
lägg i rabarbern och rör om.
Rör ihop smör och socker.
Tillsätt ägget, och sedan bakpulver och vaniljsocker.
Tillsätt vetemjöl och och mjölk och rör allt till en jämn smet.
Häll i rabarbern och rör ihop med en slickepott.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 35-40 min.
Servera kakan ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.
 
 

RSS 2.0