Chocolate Chip Cookies

Av någon konstig anledning blir det alltid en massa choklad
när jag bakar..
Eller, det är kanske inte så konstigt, choklad är ju väldigt gott!
Och dessutom går det att variera i all oändlighet.
Detta receptet kommer från Leila Lindholm, och man kan
göra lite som man själv vill med det.
T ex så hoppade jag över ingefäran (inte min favorit..) och apelsinen
(hade ingen hemma..).
Jag bytte även ut hälften av den mörka chokladen mot vit.
Och så skippade jag att rosta hasselnötterna, det är gott ändå..
Sen kan du ju även byta ut hasselnötterna om du vill, mot t ex
cashew, jordnötter, russin.
Man kan byta ut apelsinen mot lime, byta ut en del av mjölet mot
havregryn eller kokos.
Alltså, det kan bli hur många olika sorters kakor som helst!
 
CHOCOLATE CHIP COOKIES
 
150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
1 st apelsin, skalet
1 st ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
200 g mörk choklad
100 g hasselnötter
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna ca 10 min,
gnugga sedan bort det mesta av skalet i en torr handduk.
Riv skalet av apelsinen.
Vispa smör, farinsocker, vaniljsocker, ingefära och apelsinskalet krämigt.
Rör i ägget.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten för hand.
Hacka chokalden grovt (och ev även hasselnötterna),
blanda ner detta i smeten.
Klicka ut smeten på plåt med bakpapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
 
 

Pizzabullar

Båda barnen har pratat om att de vill att jag ska baka pizzabullar.
Kompisarna har haft det med sig till fruktstunden i skolan, eller
när de har varit på utflykt, och då ha de fått smaka.
Dessa är ju perfekta som mellanmål när barnen kommer hem från
skolan, men passar även på buffén, eller bara som en lätt lunch
eller middag.
Eller som nattamat, med en kall öl.
Tyvärr hade jag inget grahamsmjöl hemma, men tog istället 2 dl fint
rågmjöl, och resten vetemjöl.
Dessutom hade jag heller ingen oregano hemma, men pizzakrydda
funkade precis lika bra!
Receptet har jag hämtat på ica.se.
 
 
PIZZABULLAR
Ca 30 stycken
 
1 paket jäst
5 dl mjölk, 37 grader
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
4 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl
 
Fyllning
200 g rökt eller kokt skinka
2 dl ketchup
3 dl riven ost
2 msk oregano
 
Smula jästen i en bunke, rör ut den med lite av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, olja, salt, socker och ägg.
Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl.
(Resten av mjölet används vid utbakningen)
Arbeta degen väl, gärna i maskin.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
Strimla skinkan, sätt ut stora muffinsformar på plåtar.
Tag upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den.
Dela degen i två delar, kavla ut varje del till ca 30x45 cm.
Bred på hälften av ketchupen på var degbit.
Strö över skinka, ost och oregano.
Rulla ihop degen och skär i ca 15 bitar.
Lägg bitarna i muffinsformar, låt jäsa övertäckta ca 20 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över lite flingsalt
och oregano.
Grädda mitt i ugnen 12-15 min.
 

Chokladkolasnittar med daimkross

Dessa små kakor var väldigt enkla att baka,
och dessutom vädigt goda!
Receptet hittade jag hos Bakverk och Fikastunder.
 
 
CHOKLADKOLASNITTAR MED DAIMKROSS
 
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2½ msk kakao
2 dl mjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 dubbeldaim
 
Vispa smör, socker och sirap krämigt.
Rör ner kakao, mjöl, bikarbonat och vaniljsocker.
Tryck ihop degen med handen tillsammans med hackad daim.
Dela i två bitar. Rulla ut till rullar lika långa som plåten.
Lägg på bakpappersklädd plåt och platta till.
Grädda i 175 grader ca 15min.
Skär kakorna direkt när de kommer ut från ugnen.
 
 

Födelsedagstårta

Henke ville inte ha någon tårta på sin födelsedag ( men jag
gjorde en kladdis iaf..), så han fick bestämma tårtan till
vårt gemensamma kalas.
Det blev en chokladtårta fylld med ananas och chokladmousse.
Eftersom det inte var så värst många som ville komma och
fira oss, så blev det bara en liten tårta.
 
Noblesse-plattor på kanten av tårtan är en enkel, men snygg dekoration.
 
Garnerad med persikor, inlagda, klyftade, och hackad choklad.
Fatet är ett loppisfynd.

Smörgåstårta

Som sagt så har ju både jag och mannen i huset fyllt år,
och när det vankades kalas valde jag att göra smörgåstårta.
Smidigt när man kan göra allt i förväg, det är bara till
att ställa fram tårtan när gästerna kommer.
Jag använde samma fyllning som vanligt, och ungefär
samma garnering, varför ändra nåt som funkar liksom.. :)
 
 
Snyggt med ruccola på kanten av tårtan!
 
 

Daimtårta

Oj då, här har det varit stilla ett tag..
Ber om ursäkt, och skyller på solen.
Är det soligt ute är man inte så sugen på att vara inomhus.
Men, jag har fyllt år, och då måste man ju ha tårta!
Denna gången blev det en daimtårta, och jag säger bara OMG så god den var!!
Seg botten, och krämig fyllning, med en massa daim!
Jag tog mig friheten att ändra receptet lite grann, eftersom jag tyckte
att det var alldeles för lite daim i fyllningen.
Annars är det en enkel tårta, som går att förbereda långt i förväg.
 
 
DAIMTÅRTA
 
8-10 bitar
 
Botten
150 g mandel
2½ dl florsocker
1 tsk bakpulver
4 äggvitor
Fyllning
3/4 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vispgrädde
2 dubbeldaim
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Spänn fast ett bakpapper i botten på en springform, ca 24 cm, och smörj formen.
Mixa mandeln fint i en matberedare.
Blanda mandel, florsocker och bakpulver i en bunke.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandeln.
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Låt kakan kallna, men låt den vara kvar i formen.
Vispa socker och äggulor till en pösig smet.
Vispa grädden.
Blanda i hackad daim och vaniljsocker i äggsmeten.
Vänd sist ner grädden.
Häll smeten över tårtbottnen.
Täck över formen och frys tårtan i minst 4 timmar.
Låt tårtan stå i rumstemperatur i ca 30 min innan servering.
 
 

RSS 2.0