Mjölkchokladpannacotta

Vi hade dessert-provning här hemma för ett tag sedan.
Fick höra att jag skulle få sälja desserter, men sen
hände inget, hmm..
Nåja, vi fick ätit en massa efterrätt iaf!
Denna enkla och mycket goda dessert kan man variera
lite om man vill; antingen serverar du den i portionsform, med
t ex en enkel hallonsås.
Mixa tinade hallon med socker efter eget tycke och smak.
Eller gör du en kaka av den.
Smält 150 g smör.
Mixa 300 g digestivekex, blanda med smöret.
Tryck ut smeten i en springform, ca 24 cm.
Grädda i 175 grader ca 10 min.
 

MJÖLKCHOKLADPANNACOTTA
 
2 gelatinblad
100 g mjölkchoklad
1 msk kakao
1 msk strösocker
5 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 min.
Hacka chokladen.
Vispa ihop kakao, socker och 1 dl grädde i en kastrull.
Tillsätt resten av grädden och låt koka upp.
Låt sjuda ca 5 min.
Låt den hackade chokladen smälta i gräddblandningen.
Krama ur vattnet ut gelatinbladen och rör ner det i choklad-
blandningen så att det smälter.
Låt svalna något.
Häll upp i antingen portionsglas eller över digestivbottnen.
Låt stelna 3-4 timmar, gör du kakan så låt det gärna stelna över natten.
 
 

Äppelsockerkaka

Ibland när man bakar så vill man prova något nytt.
Och ibland hittar man inte det recept man söker,
då får man hitta på lite själv!
Jag var ganska säker på att jag hade sett ett recept på
en äppelsockerkaka någonstans i min samling, men
jag kunde inte hitta det.
Så jag tog helt enkelt ett recept på vanlig sockerkaka,
(eller "pulverkaka", som min mamma och mormor alltid
kallar/kallade det), och så hällde jag hälften av smeten i formen,
skalade o delade ett stort äpple, vände bitarna i socker och kanel,
lade äppelbitarna på smeten, och hällde resten av smeten över.
Det blev en väldigt god och saftig kaka!
Här kommer receptet på sockerkakan, hämtat ut Sju sorters kakor.
 
 
SOCKERKAKA
 
50 - 75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk eller vatten
 
Smörj och bröa en form, rund eller avlång, ca 1½ liter.
Smält smöret och låt det svalna, eller låt det bli rumsvarmt.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt smör och vätska.
Rör om tills smeten är jämn och slät.
Häll smeten i formen.
Grädda i 175 grader 40 - 50 min.
 
 
 

Daimbiskvier

Dags att sparka lite liv i den här bloggen igen, eller vad
säger ni?
Vet inte vad jag ska skylla på, oinspirerad till att skriva, kanske?
För bakat har jag ju gjort, tro inte att jag slutar med det!
 
Dessa små godingar, ja jag gör dem ganska små, är ganska
enkla att göra, men tar lite tid.
Andra omgången tillsatte jag lite kakao i smörkrämen,
helt enkelt för att jag tyckte att det verkade godare.
Vilket det ju oxå var! :)
Receptet snodde jag från någons blogg, men kan inte komma på vilken.
Så om du känner igen det, förlåt! Och tack för lånet! :)
 
DAIMBISKVIER
 
250 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor
 
Riv mandelmassan.
Vispa upp socker och äggvita lite lätt.
Rör ner mandelmassan och rör till en jämn smet.
Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll.
Spritsa ut klickar på bakpappersklädda plåtar.
Grädda i 180  graders varmluftsugn ca 13 min.
 
200 g mjukt smör
2 dl florsocker
2 äggulor
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 msk kokande vatten
2 dubbeldaim, hackad
ev. 2 msk kakao
 
Vispa smör, florsocker, äggulor och vanilj fluffigt.
Koka upp vatten och vispa ner en matsked.
Rör ner den hackade daimen.
Fördela smörkrämen på bottnarna.
Ställ kakorna i frysen ca 30 min.
 
250 g mjölkchoklad (eller mörk choklad)
1 msk olja
 
Smält chokladen och rör ner oljan.
Tag fram kakorna ur frysen och doppa dem i chokladen
så att smörkrämen precis täcks.
Låt stelna.
 
 

RSS 2.0