Rabarberbulle i form

Jag älskar rabarber i alla former!
Detta recept  hittade jag i senaste numret av Hembakat.
Och jag fullkomligt älskade det!
Tänker nog även prova att göra det i bullform, istället för
i en stor form.
 
 
RABARBERBULLE I FORM
 
25 g jäst
2½ dl mjölk, rumsvarm
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
ca 10 dl vetemjöl
FYLLNING
50 g mandelmassa, riven
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, rumsvarmt
ca 1 dl rabarberkompott
(RABARBERKOMPOTT
300 g rabarber i bitar
2 dl strösocker
1 msk citronsaft
1 vaniljstång, delad, surskrapad
Koka ihop till en kompott, låt svalna.)
 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och smör i klickar.
Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta allt till en smidig
deg i maskin ca 10 min.
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 tim.
Fyllning: Rör ihop mandelmassa, vaniljsocker och smör.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till
en rektangel ca 25 x 50 cm.
Bred ut fyllningen och rabarberkompotten på degen.
Rulla ihop den från långsidan och dela i ca 4 cm bitar.
Placera bitarna med snittytan uppåt i en springform,
24-26 cm, klädd med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda mitt i ugnen 20-25 min.
 
 

Chocolate chip cookies

Choklad, choklad, choklad och choklad, kan det bli bättre?
Fyllde år för några dagar sedan, och ville då har ett rejält
kakkalas, så jag fick baka massor.
Och bakade gjorde jag!
Bakade på förmiddagarna och jobbade på eftermiddagarna,
kan säga att jag var lite trött mot slutet av veckan, men då
skulle jag jobba helgen oxå!
I alla fallaså blev det kalas, 4 stycken som kunde/ville komma,
och jag som hade fika till 20 pers.. :(
Nåja, det blev fika på jobbet hela helgen, vilket ju alltid
är uppskattat!
Detta recept hittade jag i en Hembakat-tidning, och kommer från
min favorit, mumsmannen Roy Fares.
 
 
CHOCOLATE CHIP COOKIES
 
70 g rumstempererat smör
100 g farinsocker
45 g strösocker
55 g ägg (1st)
120 g vetemjöl
40 g kakao
5 g bikarbonat
2 g salt
50 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
50 g vit choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt i en bunke,
blanda ner ägget.
Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg.
Grovhacka all choklad och arbeta in den i degen.
Om degen känns kladdig: Plasta in den och låt den ligga i
kylen cirka 20 min.
Dela degen i 17-20 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg dem
glest på plåt med bakpapper.
Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen ca 10 min.
 
 

Sockerkaka och nya formar

 
Var på loppis för någon vecka sedan och fyndade några
nya formar.
Givetvis var jag ju tvungen att testa dem!
Gjorde en vanlig sockerkaka, recept nedan, och delade
smeten på två.
Den ena smaksatte jag med skal från en hel apelsin och
saften från halva, den andra smeten smaksatte jag med
½ tsk kardemumma och frysta hallon.
Båda doftade ljuvligt när de kom ur ugnen, och
smakade minst lika bra som de luktade!
Och formarna, ja de funkade finfint!
Receptet kommer från Sju sorters kakor.
 
 
SOCKERKAKA
 
50-75 g rumstempererat smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk eller vatten
 
Smörj och bröa en form ca 1½ liter, eller två mindre.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt matfett och mjölk/vatten.
Rör om tills smeten är jämn och slät, häll den i formen.
Grädda kakan i 175 grader i nedre delan av ugnen 40-50 min.
 
 

RSS 2.0