Limedrömmar

Två goda saker i en, syrlig lime och spröda drömmar, mums!
Drömmar är min absoluta favoritkaka, och med lime blir det
ju bara helt galet gott!
Dessutom blev de, ursäkta språket, så jävla snygga!
Vet inte vad jag gjorde "fel", men så snygga drömmar har
jag aldrig lyckats göra förut!
Receptet kommer från Hembakat.
 

LIMEDRÖMMAR
 
150 g smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl neutral olja
1 lime, rivet skal
5 dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör, socker och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt ojlan under omrörning, vänd ner limeskalet.
Blanda mjölet med hjorthornssaltet och arbeta ihop det
med övriga ingredienser till en smidig deg.
Forma degen till runda kulor och lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 20 min.
 
 

Kolacheesecake

En riktigt god cheesecake med kolasmak.
Receptet kommer från senaste numret av Bakat & Gott.
 
KOLACHEESECAKE
 
BOTTEN:
100 g smör
200 g digestivekex
2 msk socker
FYLLNING:
2 gelatinblad
1 dl mjölk
400 g färskost
4 ägg
1 burk karamelliserad mjölk
GLASYR:
100 g ljus choklad
50 g mörk choklad
50 g smör
2 tsk ljus sirap
 
BOTTEN: Smält smöret i en kastrull.
Smula kexen, gärna i matberedare.
Tillsätt socker och smält smör och blanda samman.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 24 cm.
Häll i smulorna och tryck ut till en jämn botten.
Grädda i 175 grader 10 min.
FYLLNING: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Värm hälften av mjölken i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma mjölken.
Häll i resten av mjölken.
Vispa färskost och ägg.
Tillsätt mjölkblandingen och den karamelliserade mjölken
till färskostblandningen.
Blanda till en slät smet och häll i formen.
Grädda i 175 grader i 45 min, låt svalna.
GLASYR: Smält samman all choklad, smör och sirap över
vatten bad och häll över cheesecaken.
Låt stelna.
 
 

Glutenfri rabarberkaka

Igår hade jag besök av en väninna och hennes två barn,
och sonen är glutenintolerant.
Har hela veckan tänkt att jag skulle göra en rabarberkaka
(årets första!) till helgen, nu fick jag ju göra en som var glutenfri.
Googlade, och detta var det första receptet som dök upp.
Den var riktigt god, och den gick åt så snabbt så jag hann
aldrig ta nån bild! :)
Så ni får helt enkelt föreställa er hur den såg ut, eller googla..
Jag hade kakan inne 10 min längre än det står i receptet,
men den blev ändå rinnig.
Men det gjorde inget, den blev ju supergod i alla fall!
 
GLUTENFRI RABARBERKAKA
 
1½ dl strösocker
1½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör, eller 1 dl flytande margarin/smör
2-3 stjälkar (ca 300 g) rabarber
 
Dela äggvitorna, häll vitorna i en bunke och gulorna i en annan.
Tillsätt sockret till vitorna, vispa till en hård smet med elvisp,
men INTE så hård så man kan vända bunken upp och ner.
Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och matfett
till gulorna, vispa ihop.
Rör samman de båda smeterna med en sked eller slickepott.
Häll smeten i en smord form, ca 26 cm i diameter.
Skala ev rabarbern och skär den i ca 1 cm bitar.
Strö över och tryck ner rabarbern i smeten.
Strö över lite socker och pudra över lite potatismjöl.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 20 min.
 

Kokossnitt

Kokos i kakor är ju alltid gott!
Dessa blev riktigt knapriga och goda.
Dessvärre fick jag inte ihop degen, så jag fick
tillsätta olja, ca ½ dl, lite i taget.
 
KOKOSSNITT
 
200 g smör
2 dl farin
1 dl strösocker
2 dl kokosflingor
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
(Ca ½ dl olja)
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör, farin och socker smidigt.
Blanda kokosflingor, mjöl och bakpulver och rör ner det.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i 4 delar och rulla ut dem i längder.
Lägg längderna på plåt med bakpapper och platta ut dem något.
Grädda längderna till de fått fin färg och flutit ut något, 10-12 min.
Skär längderna i sneda bitar.
 
 

RSS 2.0