Kladdiga chokladkakor

Kanske de juligaste kakorna, men ack så goda ändå!
Ett stort plus är ju givetvis att man gillar choklad, för här är det massor med choklad!
Mina blev kanske inte de snyggaste, men huvudsaken är ju att de smakar gott i munnen! :)
 
 
KLADDIGA CHOKLADKAKOR
 
 
 

Den som väntar på nåt gott.. & Choklad- o ch mandelbiscotti

Ja, så tog det ett par veckor igen innan jag satte mig med bloggen..
Men, jag har iaf varit duktig o fotat det mesta jag bakat o fixat till julen!
Tänkte nu försöka få in en del av dessa godsaker här i bloggen, vi börjar med Choklad-o mandelbiscotti.
Underbart goda små saker, receptet har jag lagt upp en gång tidigare, på den förra bloggen, men de är så förbaskat goda, så receptet tål verkligen att upprepas!
 
CHOKLAD- OCH MANDELBISCOTTI
 
150 g sötmandel
100 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 tsk rivet apelsinskal (går bra med clementin också!)
2 ägg
ca 6 dl vetemjöl
 2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Strö ut mandeln på en plåt o rosta dem i ugnen ca 10 min.
Grovhacka hälften av (eller all..) mandeln och all choklad.
Vispa smör o socker mjukt.
Blanda i apelsinskal, ägg o mjl blandat med bakpulver o vaniljsocker.
Sist blandar du mandel o choklad.
Forma degen till 6 eller 8 rullar, beroende på hur stora kakor du vill ha.
Lägg rullarna på bakpappersklädda plåtar.
Platta till dem något med handflatan.
Grädda längderna mitt i ugnen ca 15 min.
Låt dem svalna ca 15 min, skär dem sedan i sneda bitar med en vass kniv.
Vänd snittytorna uppåt o grädda kakorna ytterligare 8-10 min.
Servera dem gärna tillsammans med lite glass.
Eller som italienarna, doppa dem i ett glas dessertvin!
 

Tårta till Mia

Förra veckan fyllde Henkes syster Mia år.
O det enda hon önskade sig var en stor smaskig tårta.
O då är jag ju inte sen att ställa upp! :)
Det blev en riktigt gräddig historia, tror det gick åt ca en liter grädde till denna tårta..
O jag blev så galet nöjd med spritsningen, att det kan vara så kul att spritsa lite grädde! :)
Innehåller bestod utav: Chokladbotten, Hallonmousse (samma som i Farsdags-tårtan), Ljus botten, Mintchokladmousse, Chokladbotten, Tinade jordgubbar blandade med socker o grädde, Ljus botten, O massa grädde på toppen!
O så här såg underverket ut:
 

Lussebullar

Var ledig en måndag för någon vecka sedan (jag vet att jag är lite långsam, men ibland orkar / känner man inte för att blogga..), o då bestämde jag mig för att baka bullar.
På förmiddagen medan barnen var i skolan gjorde jag Leilas kanelbullar, ni har fått receptet tidigare.
O på eftermiddagen hjälptes vi åt att baka lussebullar.
Eftersom jag inte är så värst förtjust i saffran, men tycker det blir förbaskat tråkigt utan, så tar jag bara hälften av vad det står i receptet.
Då får du ändå den gula härliga färgen, men bara lite av smaken!
O här kommer receptet, som jag hämtat från Ica.se.
 
SAFFRANSBRÖD MED KESELLA
 ca 30 st
 
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella 1%
½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 ägg
1½ dl russin
16-17 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i en bunke.
Smält matfettet, häll på mjölken o ljumma till 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet, kesella, salt, socker o saffran.
Rör till det har löst upp sig.
Blanda ev i ett ägg o gärna russin.
Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig o släpper bunkens kanter.
Strö lite mjöl över degen, o låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 min.
Arbeta degen några min i bunken, ta sedan upp den på mjölat bakbord.
Knåda i resten av mjölet.
Baka ut degen till den form du önskar, lägg på bakpappersklädda plåtar.
Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 min.
Pensla dem med ägg, o peta i lite russin om så önskas.
Grädda i 225 grader, 8-10 min.
Jag gjorde dubbel sats o fick ihop ett helt berg bullar, 98 stycken!
Nu blev jag lite sugen, kanske ska gå ner i frysen o hämta en eller ett par.. :)
 
Puss o Kram

RSS 2.0