Pannkakor

Ett litet snabbt lunchtips så här i stressade jultider.
Detta recept har jag burit med mig sedan min mamma lärde mig laga mat
hemma i Unnaryd.
Då gjordes pannkakor till ett helt kompani, med 2 liter mjölk och 10 ägg,
och man fick steka i två stekpannor på en gång, för att det inte skulle ta hela natten!
Men jäklar vad jag kan steka pannkakor nu!
Vill man ha pannkakorna lite fluffigare så kan man blanda i lite bakpulver.
Och vill man ha dem lite sötare, kanske till dessert, så kan man blanda i lite vaniljsocker.
Annars är receptet busenkelt!
 
PANNKAKOR
 
1 del ägg
1 del mjöl
2 delar mjölk
Vispa ihop och stek!
Och servera med hemmagjord sylt!
 
 

Rocky Road

Detta är numera en klassiker, som jag gjort ett antal år inför jul.
I början gjorde jag med mörk choklad, men eftersom de andra i familjen inte är så förtjusta i det, så har jag de senaste två åren gjort med ljus choklad istället.
Annars hade jag fått äta en väldans massa choklad själv, och det finns ju gränser..
Detta recept är hämtat från Leila Lindholm, men du kan i princip stoppa i vad som helst.
Läste nåt recept som även innehöll geléhallon..
 
 
ROCKY ROAD
 
600 g god choklad
2 påsar Dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
 
Smält chokladen över vattenbad.
Blanda ihop alla ingredienser.
Lägg bakpapper i en form/plåt.
Häll smeten i formen, låt stå kallt och stelna.
Skär i lagom bitar, förvara kallt.
 
 

Geléhallon

Godis nummer två som vi provade igår var geléhallon.
En sak är säker, man får inte vara rädd för att bli kladdig om fingrarna när man gör dessa små raringar!
Och det luktade INTE gott när man kokade ihop det, men det smakade mums när det var klart!
Dessa är också enklast att dela med en sax, bara klipp isär i lagom bitar.
Även dessa var lite mindre söta än de man köper, och inte alls lika många e-nummer!
Av barnen fick de mycket väl godkänt!
 
Kladdigt som attan! Tyvärr hade jag en för dålig sil, så kärnorna kom med i alla fall..
GELÉHALLON
200 g frysta hallon
7 gelatinblad
3½ dl socker
1 dl vatten
3/4 dl honung
1½ tsk citronsyra
strösocker
 
Lägg bakplåtspapper i en form som är ca 15x30 cm.
Tina hallonen och pressa dem genom en sil.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp vatten, socker och honung till 150 grader.
Rör i hallon och citronsyra.
Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull.
Blanda ner i hallonen.
Häll smeten i formen och ställ kallt för att stelna.
Dela i lagom stora bitar och rulla dem i socker.
 
 

Marshmallows

Igår testade jag och Emma att göra egna marshmallows.
Och idag var det äntligen dags att provsmaka, efter att de fått stå och stela till över natten.
Och det var minsann inte så tokigt alls!
Inte fullt så söta som de man köper, men fluffiga och goda, speciellt barnen älskade dem!
Och inte var det särskilt svårt att göra heller, så det lär jag göra fler gånger.
Det enda som krävs är en bra termometer och en bra elvisp.
Min termometer börjar nog ge upp, plötsligt höll smeten -8 grader, när det stod på spisen och puttra för fullt..
Läge att önska sig en ny av tomten kanske?
 
 
MARSHMALLOWS
2 ½ msk gelatinpulver
2 ½ dl vatten
3 3/4 dl socker
2 ½ dl sirap
1/4 tsk salt
2 msk vaniljsocker
ev. karamellfärg
 
Blanda gelatinpulvret med 1 1/4 dl vatten i en stor bunke.
Låt stå att svälla och mjukna.
Häll sirap, socker, salt och resten av vattnet i en kastrull.
Smält samman på svag värme, och koka sedan upp till 120 grader.
Häll sockerlagen försiktigt över gelatinet.
Rör ihop och vispa ca 10 min, till det är vitt och rejält kladdigt.
Tillsätt vaniljsocker och ev. karamellfärg mot slutet.
Klä en form med folie och pensla noga med solrosolja.
Bred ut smeten i formen, pensla även slickepotten med olja, annars klibbar smeten fast.
Låt stå i rumstemperratur och stelna över natten.
Enklast att dela är med en sax, rulla bitarna i florsocker.
 
 
 
 

Dansk fläskstek

Igår var jag inom Matöppet i Eldsberga och handlade lite, och där i köttdisken stod dansk fläskstek!
Det gick ju inte att låta bli att köpa, halvdansk som jag är!
Så idag blev det fläskstek till middag.
Klassikern är ju att servera med rödkål, men jag är inte så värst förtjust i det, så istället blir det broccoli och rivna morötter.
Och så givetvis potatis och brunsås, och en liten klick gelé eller äppelmos.
Stek köttbiten i 200 grader till ca 70 grader innertemp, strö bara på lite flingsalt innan du stoppar in den i ugnen.
 
 

Kontakt?

Tänkte att lite kontaktuppgifter kan vara bra om man skulle vilja beställa något!
Antingen ringer / sms:ar du på: 070-5360481
Eller så mailar du på: [email protected]
Väljer du att ta kontakt via mail kan jag även skicka dig en prislista.
Beställning görs minst 2 veckor i förväg, eftersom jag ju har ett jobb också..
Puss o Kram!
 
 

Brittatårta

 
 
Kallas även Pinocciotårta, Glömmingetårta eller Herrgårdstårta!
Beställaren av smörgåstårtorna ville även ha något till kaffet.
Eftersom smörgåstårta ju är ganska mäktigt, så ville de ha något lite lättare till kaffet.
Efter mycket funderande kom de själva på denna tårta, som jag själv nästan glömt bort!
Är flera år sedan jag själv bakade den, men gott är det!
Fyllningen går att variera ganska mycket efter eget tycke och smak.
Just denna fylldes med Lemon curd-grädde och hackad choklad.
Annars kan man ta grädde och frukter och bär av alla de slag!
 
 
BRITTATÅRTA
 
Ca 12 bitar
SOCKERKAKSSMET
125 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
MARÄNGSMET
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl hackade hasselnötkärnor
 
Klä en långpanna (30x40 cm) med lätt smort bakplåtspapper.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggulorna under vispning.
Blanda mjöl ock bakpulver.
Tillsätt mjölblandningen och mjölken, lite i taget.
Bred ut smeten tunt i långpannan.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa ner socker och vaniljsocker, lite i taget.
Bred marängsmeten över sockerkakssmeten.
Strö de hackade nötterna över.
Grädda ljust beige i 175 grader, ca 20 min.
Låt kakan kallna.
Dela kakan mitt itu.
Lägg din fyllning på en halvan och lägg den andra halvan över.
 
 

Smörgåstårta

Fick en beställning på två stycken smörgåstårtor till igår.
Så fredag eftermiddag och lördag förmiddag ägnades åt detta, roligt!
Vill du beställa kostar det 55 kr/person, och då är det MYCKET fyllning och STORA bitar!
Beställaren ringde idag och tackade och talade om att både dotter och son fått med sig stora bitar hem, och att de själva även hade att göra ett tag till.. :)
Kul att han ringde, och nu kan man ju även hoppas att de sprider sig, så jag får göra åt fler!
 
Hann lägga på lite av plasten innan jag kom på att jag skulle fota också..
Fyllningen är tre olika, en med leverpastej och gräslök, en med skinka och ananas, och den sista
med lax och räkor.
Sen kan man ju givetvis komma med egna önskningar och förslag!

Adventsfika

Hade en liten adventsfika här hemma i torsdags, lite i förväg.
Vi var ett litet gäng som fikade, drack glögg och pratade en massa.
Härligt, roligt och skönt att få prata av sig lite!
 

Bordet är dukat!
 
Vaniljkransar och chokladsnitt
 
Makalösa och pepparkakor, ej hemmagjorda.
Jag rekommenderar Nyåkers pepparkakor, om du som jag inte riktigt har tid/ork att baka egna!
 
Chokladbollar, drömmar och apelsinsnitt
 
Lussebullar och mjuk pepparkaka
 
Och så givetvis en skål med skumtomtar!

Mjuk pepparkaka med skogsbär

Hittade ett recept i en tidning som damp ner i brevlådan härom dagen.
Men, ett lite problem uppstod, nar kakan var klar låg 1/3 kvar i ugnen..
Alltså måste man ha en riktigt stor form, eller två mindre!
Därav den inte så snygga bilden på kakan..
Men den var mycket god, lite choklad i en kaka är ju aldrig fel! :)
 
MJUK PEPPARKAKA MED SKOGSBÄR
 
450 g vetemjöl (ca 7½ dl)
10 g bakpulver (2 tsk)
5 g bikarbonat (1 tsk)
5 g ingefära (ca 2 tsk)
5 g kryddnejlika, malen (ca 2 tsk)
6 g kanel (ca 1 msk)
125 g mörk choklad
450 g socker (ca 4½ dl)
125 g rumsvarmt smör
240 g ägg (ca 4 st)
250 g naturell yoghurt 3% (2½ dl)
3 dl frysta blåbär och lingon
 
Smörj och bröa en form som rymmer minst 2 liter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor i en bunke.
'Smält chokladen och låt den svalna.
Vispa socker och smör pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ner den smälta chokladen växelvis med yoghurten.
Rör försiktigt ner mjölblandningen och vänd ihop till en jämn smet.
Vänd till sist ner de frysta bären och häll smeten i formen.
Grädda kakan i ca 1 timme.
Låt den svalna en stund i formen innan du stjälper upp den.
 

Drömrulltårta

Vill man baka något som går snabbt, och som dessutom är riktigt gott, då ska man baka rulltårta!
Och vill man ha en som är alldeles extra god, ja då ska man baka en drömrulltårta!
Denna är ju bakad av potatismjöl, så den kan kallna innan man rullar ihop den.
Om man inte låter den kallna, så smälter ju fyllningen, och det blir inte så värst gott..
 
DRÖMRULLTÅRTA
 
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
FYLLNING
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.
Vänd ner blandningen i smeten.
Bred ut smeten i bakpappersklädd långpanna, 30x40 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
Stjälp upp kakan på sockrat bakpapper.
Dra bort pappret som kakan gräddats på.
Låt kallna.
Rör matfett och florsocker till fyllningen poröst.
Tillsätt vaniljsocker, rör ner äggulan.
Bred fyllningen på kakan, rulla ihop.
Låt rulltårtan ligga kallt en stund innan den skärs upp.
 

RSS 2.0