Surdegsbröd

 
 
 
Blev lite sugen på att baka bröd i lördags, o bestämde mig för att testa en av de där surdegsburkarna man köpa i affären.
Blev inte så tokigt alls, brödet gick hem hos hela familjen!
Och det var ganska lättbakat också, detta receptet hittade jag i en tidning, men jag tror att det står på burken också hur man gör.
Lantbrödsmjölet fanns det flera olika sorter av, jag använde ljust.
Enda nackdelen med detta brödet är att jag nu har ett halvt paket jäst liggande..
 
 
SURDEGSBRÖD
2 limpor
 
1 burk Bagarens råg-surdeg, 150 g
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk rapsolja
3 dl lantbrödsmjöl
11 dl vetemjöl
1 msk salt
 
Smula jästen i degbunken och tillsätt kallt vatten.
Skaka surdegsburken och häll ner i degbunken.
Blanda i olja, salt, lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl i maskin 10 min, eller för hand i 15 min.
Degen ska vara lite lös.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Forma två bröd utan att arbeta degen för mycket.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckta i en timme.
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en form med ½ liter vatten.
Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225 grader.
Grädda 20-25 minuter.
 
Ser ni att det står klart och tydligt på burken "Glöm inte jästen"?
Vad tror ni jag gjorde? Jo jag glömde köpa jästen..
Blev till att gå och handla en gång till, tur man inte har så långt..

Toblerone-cheesecake

 
 
I lördags festade jag till med att göra en cheesecake till efterrätt.
Kan väl säga att det gick hem sådär hos övriga i familjen..
Men jag tyckte att den var jättegod!
Ganska mäktig dock, så man får tänka på att inte ta för stor bit!
Jag valde att piffa till den med lite vispad grädde, gör att den blir lite mindre mäktig.
 
TOBLERONE-CHEESECAKE
 
400 g Maryland Cookies choklad
125 g smör
2½ dl Kesella
400 g philadelphia
1 dl strösocker
3 ägg
200 Toblerone
 
Krossa kakorna i matberedare och bland i smält smör.
Tryck ut blandingen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm.
Grädda i 175 grader ock låt svalna.
Vispa ihop Kesella, Philadelphia och socker till en smet.
Rör i äggen ett i taget.
Smält chokladen över vattenbad och blanda ner i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i 125 grader ca 40 min.
Låt kallna och stå i kylen minst 5 timmar före servering.
Garnera med hyvlad Toblerone, hallon och ev vispad grädde.
 

Design!

Nån som känner nån som är bra på design av bloggar?? Tycker inte jag hittar nåt jag vill ha av de som redan finns att välja på här, o jag vill ju ha en snygg blogg att visa upp för er!

Kolapaj

Förra veckan fick jag en beställning på en kolapaj, en riktig favorit hos mig!
Eftersom beställaren skulle äta den först dagen efter, så fick hon den utan grädde och kakao ovanpå, annars kan ju grädden hinna bli lite tråkig.
Saltet i pajdegen gör att pajen blir alldeles extra smaskig!
 
KOLAPAJ
 
6-8 personer
PAJDEG
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 krm salt
KOLAFYLLNING
1 dl vispgrädde
3/4 dl socker
½ dl ljus sirap
3 tsk farinsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
GARNERING
2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
 
Börja med degen: Smält smöret och blanda i mjöl, socker och salt.
Arbeta ihop och klä en pajform, ca 26 cm, tunt.
Låt vila kallt någon timme.
Nagga botten med en gaffel och grädda i 200 grader ca 15 min, till
pajen fått fin färg.
Gör under tiden fyllningen: Blanda alla ingredienser, utom smör och vaniljsocker,
i en tjockbottnad kastrull och sjud sakta ca 15 min, till kolan bubblar tjockt och
släpper kanterna.
Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar och vispa smeten slät.
Fylla pajskalet och låt svalna.
Vispa grädden och bred den över pajen, pudra över kakao.
 

Laxröra

Denna goda laxröra lärde jag mig att göra när jag jobbade en period i fiskdisken.
Den passar bra att bara ha på mackan till frukost, eller så brer du den på tunnbröd, rullar ihop, låt ligga kallt ett tag, och skär sedan lagom stora bitar till snittar att servera till fördrinken.
Receptet är ju inte någon exakt vetenskap, utan man rör ihop lite efter tycke och smak, men detta är i alla fall ungefär vad jag
 
 
 brukar ha i, och då räcker det till ca 8 tunnbröd.
 
LAXRÖRA
 
3 små burkar creme fraiche
1 burk creme fraiche vitlök och parmesan
1 liten röd chili
1 rödlök
50 g sockerärtor
400 g varmrökt lax
200 g kallrökt lax
salt, peppar
en liten skvätt pressad lime
 
Hacka chili och rödlök fint, strimla sockerärtorna.
Skär laxen i mindre bitar, blanda allt med creme fraiche och krydda efter eget tycke och smak.
 

Morotsmuffins

Fick en beställning på morotsmuffins, och började testa mig fram redan en vecka innan.
Det första receptet jag testade var Leilas, samma som morotskakan.
De såg väldigt fluffiga och fina ut när jag tog ut dem ur ugnen, men lite senare var de alldeles platta och små.
Goda, javisst, men de såg så små och ynkliga ut, och beställningen var på STORA, så jag provade ett annat recept.
Och då hittade jag detta bland alla mina pärmar.
De blev visserligen också ganska platta (kanske kan morotsmuffins inte bli fluffiga?), men de blev i alla fall större.
Jag tyckte dock att det saknades lite kryddor, så jag lade till en tsk vardera av ingefära och kardemumma.
Dessutom hoppade jag över nötterna, eftersom beställaren var allergisk.
Frostingen gjorde jag samma som till morotskaka, plus att jag färgade lite kokos med gul och röd karamellfärg, så att den blev orange.
 
 
MOROTSMUFFINS
Ca 12 stora
 
6½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
½ tsk salt
200 g rumsvarmt smör
1 dl brun farin
2 dl socker
2 ägg
2 dl mjölk
3½ dl rårivna morötter
1 dl cashewnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en skål.
Rör matfett, farinsocker och socker pösigt.
Vispa i äggen.
Häll i mjölken och rör om.
Rör ner mjölblandningen i äggvispet.
Tillsätt morötterna och nötterna, rör om försiktigt.
Fyll smeten i muffinsformar till 2/3.
Grädda i ugnen ca 30 minuter.
 

Potatis- och purjolökssoppa

 
Det händer ju att jag lagar mat också, och inte bara bakar! :)
Och nu när det börjar bli höst och lite kallt och ruggigt, då passar det ju bra med en värmande soppa.
Och denna potatis- och purjolökssoppa var riktigt god!
Jag stoppade även i lite rivna morötter, eftersom jag hade det kvar efter eftermiddagens morotsmuffins-bak.
Servera med lite knaperstekt bacon, som du smular över soppskålen.
 
POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA
4-6 personer
 
800 g potatis
1 purjolök, ca 300 g
3 msk hackad persilja
1½ liter vatten
3 msk konc. kyckling- eller grönsaksfond
2 msk citronjuice eller ½ dl vitt vin
2 dl grädde
 
Skala och tärna potatisen. Skiva purjolöken. Fräs löken i 2 msk olja 2-3 min.
Tillsätt potatisen och 2 msk av persiljan. Häll på vatten och fond.
Låt koka upp och koka på medelvärme tills potatisen är mjuk, ca 10 min.
Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper.
Ta kastrullen från värmen. Mosa eller mixa soppan lite lätt med stavmixer.
Tillsätt citronjuice och resten av persiljan.
Häll i grädden och låt soppan bli varm.
Smaka av med 1 tsk salt och 1½ krm vitpeppar.
Smaklig spis!
 

Amerikansk äppelpaj

 
Denna äppelkaka är väldigt lättbakad, och ruskigt god!
Själva smeten blir knäckigt seg och lite hård.
Servera med massor av vaniljsås!
 
AMERIKANSK ÄPPELPAJ
 
5 äpplen
1 tsk mald kanel
100 g smör
2½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Lägg äppelklyftorna i en smord pajform, ca 26 cm i diameter.
Strö över kanel.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda socker, mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Rör ner det smälta smöret och ägget.
Bred / klicka ut smeten ovanpå äppelklyftorna.
Platta till smeten.
Strö ev. över lite kanel.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
 

Banankaka

 
Ibland händer det ju att man handlar hem bananer, och det tar slut innan man själv hunnit smaka.
Men så ibland händer det att de bara blir liggande, och blir alldeles bruna och inte så värst goda att äta som de är.
Det är DÅ man bakar banankaka!
Barnen gillar inte alls banankaka, underligt eftersom de är så förtjusta i bananer annars!
Denna är lite extra god, med valnötter i smeten.
Glasyren har jag själv lagt till, eftersom jag tyckte att den blev lite tråkig bara som den var.
 
BANANKAKA
ca 20 bitar
 
2 dl strösocker
3 dl florsocker
300 g rumsvarmt smör
4 mogna bananer
4 ägg
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma
150 g grovhackade valnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra o bröa en långpanna, ca 28x36 cm.
Vispa ihop socker, florsocker och smör.
Mosa bananerna och rör ner dem.
Vispa i äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och kardemumma och tillsätt detta.
Blanda i nötterna och häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
GLASYR
3 msk smör
3 msk mjölk
3 dl florsocker
1½ msk kakao
ev. flagad mandel
 
Smält smöret.
Ta grytan från plattan och rör i mjölken.
Sikta i florsocker och kakao.
Bred glasyren över den avsvalnade kakan.
Strö ev. över lite flagad mandel.
Skär kakan i lagom stora bitar och njut!
 

RSS 2.0