Äppelkaka med maräng

Mannen i huset beställde en äppelkaka, och jag bläddrade igenom mina recept och hittade denna.Måste ju prova något nytt, så jag har något att blogga om! :)Denna var lättbakad och riktigt smaskig, och den gick hem hos hela familjen! ÄPPELKAKA MED MARÄNG 2 äggulor1 ägg1 dl strösocker150 g smör eller margarin2½ dl vetemjöl1 tsk bakpulver3 äpplen1 tsk kanelMARÄNG2 äggvitor1 dl strösocker Smält smöret.Vispa äggulor, ägg och socker pösigt.Rör i smöret och mjölet blandat med bakpulver.Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm.Skala, kärna ur och klyfta äpplena.Lägg dem i smeten och strö över kanel.Vispa äggvitorna till hårt skum.Tillsätt sockret under vispning och vispa till en maräng.Klicka eller spritsa över äpplena och grädda i 175 grader 50 min.Täck med folie om marängen börjar bli mörk.Servera med massvis av vaniljsås! 

Äppelmuffins med havretopping

Nu är det ju dags att ta hand om alla äpplen som finns överallt i trädgårdarna!
Fast jag får tyvärr köpa mina äpplen, de vi har i vår trädgård är så fulla med mask, att de bara duger till mat till vildsvinen..
Nåja, det finns gott om dem i affären också!
Dessa muffinsar blir extra goda, med havre-knaster på toppen.
Servera dem som en liten portions-äppelkaka med vaniljsås, eller ät dem precis som de är!
 
 
ÄPPELMUFFINS MED HAVRETOPPING
 
200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 äpplen i tunna klyftor
socker, kanel
TOPPING
75 g smör
3/4 dl strösocker
2 dl havregryn
 
TOPPING: Smält smör, blanda i socker och havregryn.
 
Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget.
Blanda ner vatten och mjöl blandat med bakpulver.
Fyll muffinsformar till hälften med smet.
Doppa äppelklyftorna i kanel blandat med socker, tryck ner ett par klyftor i varje form.
Strö på toppingen.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 25 minuter.
 

Schackrutor

Ännu en underbart smaskig liten kaka!
Dessa blir dessutom inte så söta som många andra kakor kan bli, utan bara lite lagom mumsiga!
Även detta recept är hämtat ur Sju sorters kakor.
 
SCHACKRUTOR
 
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
SMAKSÄTTNING
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Hacka samman mjöl, socker och matfett.
Dela degen mitt itu.
Smaksätt den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao.
Rulla ut degen i fyra jämna längder.
Lägg en ljus längd bredvid en mörk i 2 lager.
Tryck till lite lätt.
Lägg längderna kallt en stund.
Skär i 3-4 mm tjocka skivor.
Lägg på plåt med bakpapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
 

Drömmar

Drömmar måste väl vara världens godaste kaka?!?
I alla fall om de är hemmabakade, köpekakor kan vara rent ut sagt äckliga!
Men dessa, oj oj oj...
Möra små kakor som bara smälter i munnen, mmm!
Receptet är hämtat ut Sju sorters kakor.
DRÖMMAR
 
100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl
 
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt oljan lite i taget.
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen.
Arbeta in resten av mjölet.
Rulla ut degen till 2 längder, skär dem i bitar och forma till bollar.
Lägg dem på plåt med bakpapper, platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
 

Wiiliams födelsedagstårta

 
 
Tänkte bara visa tårtan William valde till sin 10-årsdag (NÄR blev han så stor??)
Receptet har jag lagt upp tidigare, men med lite annorlunda garnering.
William fick välja alldeles själv, och då ville han ha "den med hård chokladbotten".
Och visst är den hård! Men ack så god!
Och moussen ovanpå går minsann inte av för hackor!
 

Mandeläppelkaka

 
 
Denna kakan föll inte alls de andra i familjen i smaken, de gillar inte nötter och mandlar i kakorna tydligen..
Själv tyckte jag den var riktigt god, gillar att det blir lite "knaster" i kakan!
Har aldrig varit särskilt förtjust i nötter i kakor förut, men det kanske är något som kommit  "med åldern"?
Ett litet minus för att det var lite för lite äpplen i den, jag menar, det är ju ändå en ÄPPELkaka!
Kanske att man kan tärna äpplena som ska vara i smeten?
Och så givetvis mera äpplen ovanpå!
Aprikosmarmelad hade jag ingen hemma, så det skippade jag helt enkelt, det gick precis lika bra!
Kakan är väldigt mäktig, så den räcker till många!
Servera ljummen med vaniljsås, MYCKET vaniljsås! :)
 
 
MANDELÄPPELKAKA
 
MÖRDEG
300 g vetemjöl, 5 dl
200 g smör, kallt o tärnat
1 ägg
100 g strösocker, 1 dl
1 droppe bittermandelolja
FYLLNING
3 ägg
2 msk vatten
1 dl strösocker
1 vaniljstång
4 äpplen
½ tsk bakpulver
½ dl maizenastärkelse
100 g hackade sötmandlar
100 g skalade malda sötmandlar (mandelmjöl går bra)
TOPPING
2 äpplen
2 msk smör, smält
100 g aprikosmarmelad
 
Mördeg: Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör tills det börjar bli en boll.
Stanna maskinen, ta upp degen och låt den vila i kylen ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla eller tryck ut degen i en stor springform (ca 28cm).
Låt vila en stund i kylen.
Nagga botten med en gaffel, kläm ev fast kanterna med remsor av aluminiumfolie
och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Fyllning: Dela äggen i vitor och gulor. Vispa gulorna med vatten och socker tills det blir
tjockt och pösigt. Klyv vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt dem i smeten.
Skala äpplena och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Rör ner i äggsmeten.
Blanda ihop bakpulver och maizena med de hackade och malda mandlarna och rör ner i smeten.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i smeten.
Häll upp smeten i det förgräddade pajskalet.
Topping: Skala äpplena, skär dem i tunna klyftor och lägg dem ovanpå smeten.
Pensla med smält smör och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fortsätt grädda 15-20 min.
Prova med en sticka om kakan är klar.
Värma upp aprikosmarmelad med lite vatten och pensla den varma kakan med det.
 

RSS 2.0