Äppelkaka i långpanna

Nu är det ju äppeltider, och vad passar då bättre än att
bjuda in lite vänner på äppelkaka?
Denna kaka passar fint när man är många.
Jag gjorde den för ett par veckor sedan, då vi hade grisfest.
Jag gjorde två olika varianter, i den ena lade jag till björnbär,
vilket gjorde kakan väldigt saftig.
I den andra kakan tog jag bort kardemumman, och pudrade
istället över kanel innan jag satte i den i ugnen.
Den fick dessutom lite chokladrippel över, eftersom jag
hade lite smält choklad över, efter att ha gjort biskvier.
 
 
ÄPPELKAKA I LÅNGPANNA
 
200 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
3 dl mjölk
4 äpplen
pärlsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma.
Rör ner mjölblandningen i äggpöset.
Tillsätt smör och mjölk.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna, ca 30x40 cm.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Tryck ner klyftorna i smeten, strö över pärlsocker.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
 
 Kaka nr 1, med björnbär.
 
 Kaka nr 2, med kanel och choklad.

Ryska piroger

För ett tag sedan fick vi in en ny sorts pirog på jobbet,
förutom de fyra sorter vi redan har.
Och eftersom jag anser att man måste veta vad det är man säljer,
så var jag ju ganska snabb på att smaka.. :)
Då blev jag också väldigt sugen på att göra piroger hemma,
Så en fredag gjorde jag slag i saken och gjorde Ryska piroger,
precis så som min mamma brukade göra dem när jag bodde hemma.
Dessa är ju perfekt att frysa in och ta med som utflyktsmat, eller
plocka fram när man är ensam hemma och vill ha något snabbt och lätt
att äta.
 
 
RYSKA PIROGER
 
8 stycken
 
DEG:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ tsk salt
2 dl vetemjöl
ca 6 dl rågsikt
FYLLNING:
2 stora gula lökar, hackade
500 g nötfärs (går bra med blandfärs också)
3 hårdkokta ägg, hackade
1 dl finhackad dill
salt, peppar
2 msk chilisås
 
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda i salt, vetemjöl, och det mesta av rågsikten.
Arbeta degen blank och tillsätt resten av rågsikten efter hand.
Låt degen jäsa ca 30 min.
Fräs löken och färsen.
Blanda i övriga ingredienser.
Baka ut degen till 8 delar.
Kavla ut till ovala kakor, ca 20 cm långa.
Lägg på fyllning i mitten av kakan.
Vik över 1 sida av degen över fyllningen, pensla med ägg
och vik över den andra sidan.
Jäs medan ugnen blir varm, 250 grader.
Grädda ca 15 minuter.
Servera med en sallad och eventuellt lite soya.
 
 
 

RSS 2.0