Chokladbiskvier
Har länge tänkt göra chokladbiskvier, men dragit mig lite för att
det verkar lite krångligt.
Men så hittade jag detta recept, som egentligen heter
Chokladbiskvier i form.
De bakas alltså i småbrödsformar, men jag tyckte att smeten till
bottnen blev så pass fast, så formarna behövdes inte.
Kanske att smeten blev så fast p.g.a att jag använde mandelmjöl,
istället för att mala mandel som det stod i receptet?
Krämen ändrade jag receptet på en hel del, eftersom det i
originalreceptet innehöll mest mörkt muscovadoscker, vilket i min
smak hade blivit alldeles för mycket lakritssmak.
Så receptet här är mitt eget påhitt!
Mina biskvier blev fasligt fula, men OMG så goda!
Om man får säga så om något man gjort själv.. :)
OBS! Hoppa inte över att ställa dem i frysen en stund innan
du lägger på chokladen, det gjorde jag..
Då smälter krämen och allt rinner iväg, därav att det mesta sitter på sniskan..

CHOKLADBISKVIER
Ca 20 stycken små
BOTTEN
200 g mandelmjöl
3 dl florsocker
2 äggvitor
KRÄM
150 g rumsvarmt smör
½ dl mörkt muscovadosocker
1 msk kakao
1½ dl florsocker
2 äggulor
GLASYR
150 g mörk choklad av hög kvalitet
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mandelmjöl och florsocker.
Tillsätt vitorna och arbeta samman till en smet.
Klicka ut smeten i småbrödsformar.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min, låt kallna.
Rör smör, muscovadsocker och florsocker smidigt.
Sikta i kakao och rör ner äggulorna.
Fördela fyllningen på kakorna, enklast gör du det med en sprits.
Låt dem stå i frysen ca 30 min.
Smält chokladen över vattenbad eller i micro.
Doppa krämen på kakorna i chokladen.
Ställ kallt för att stelna.
Förvara kakorna i kylskåp, de går även bra att frysa.

Ananaskaka med choklad
Och plötsligt kände jag bara att jag vill baka en kaka, NU!
Och eftersom jag hade ananas framme, så tyckte jag att en
ananaskaka kändes lockande.
Hittade denna kaka i min samling.
Den blev mycket god, dock behöver den lite mer ananas än vad
som står i receptet, så nästa gång tar jag en burk till.
Jag använde krossad ananas, som verkade lite smidigare än att dela skivad.
Kakan vinner även på att stå nån dag och sätta sig.
Jag hade ingen vaniljstång hemma, så jag tog 2 tsk vaniljsocker istället.

ANANASKAKA MED CHOKLAD
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
4 ägg
korn från en halv vaniljstång
1 tsk bakpulver
5 3/4 dl vetemjöl
150 g väl avrunna ananasbitar
1 ½ dl ananasspad
100 g grovt hackad mörk choklad
Sätt ugnen på 190 grader.
Vispa socker och smör tjockt och poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda vaniljkorn, bakpulver och mjöl.
Vänd ner blandningen i äggsmeten, lite i taget, varvat
med ananasbitar och -spad, samt choklad.
Rör ihop smeten och häll den i en smord och bröad
springform, ca 24 cm.
Grädda kakan nederst i ugnen 50-60 min.

Hallonrutor
Var sugen på en mjuk kaka med nån sorts bär i.
Letade en stund i alla mina recept, och hittade då denna,
som dessutom har maräng på toppen, mycket smaskig!
Den är även ganska enkel att baka, inte fel!
Dock är det lite svårt att se om den är klar, min blev lite kladdig i mitten.
Och då vet jag ju egentligen att min ugn tar lite längre tid, men marängen såg ju klar ut..
Nåja, den blev i alla fall ruskigt god!
HALLONRUTOR
Ca 30 bitar
50 g matfett
1½ dl mjölk
3 äggulor
2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 msk hett vatten
Maräng:
3 äggvitor
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
250 g hallon
Smält matfettet och tillsätt mjölken.
Vispa ihop äggulor och socker.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner
tillsammans med mjölkblandningen.
Rör sist i vattnet.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna.
Vispa äggvitor, socker och vaniljsocker till en marängsmet.
Bred marängen över kaksmeten.
Strö på hallon och grädda i 200 grader ca 20 min
