Choklad- och mandelbiscotti

Har säkert haft med dessa små godingar förut, men en del tål att upprepas!
De är så jäkla goda, så jag måste ställa ner dem i källaren med en gång,
för att jag inte ska äta upp alla på en gång..
Jag brukar hacka all mandeln, lättare att sedan skära de färdiga längderna då.
Servera dem till finfikan, eller gör som italienarna, och doppa dem i ett
 glas gott dessertvin!
 
CHOKLAD- OCH MANDELBISCOTTI
 
ca 60 stycken
 
150 g sötmandel
100 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 tsk rivet apelsinskal
2 ägg
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Strö ut mandeln på en plåt och rosta dem i ugnen ca 10 min.
Grovhacka hälften av mandeln och all choklad.
Vispa smör och socker mjukt.
Blanda i apelsinskal, ägg och mjölet blandat med vaniljsocker
och bakpulver.
Sist blandar du i all mandel och chokladen.
Forma degen till sex rullar, lägg dem på plåt med bakpapper.
Platta till dem något med handflatan.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Skär dem i sneda längder med en vass kniv.
Grädda skorporna ytterligare 8-10 min.
Låt svalna.
 
Lägg kakorna i en vacker glasburk och låt dem stå framme.
Om du vågar.. De kan ju försvinna ganska fort.. :)
 

Kladdkaka

Jag överraskade barnen med en kladdkaka när de kom
hem från skolan i fredags.
Denna blev riktigt kladdig och chokladig.
Servera den med en klick lättvispad grädde.
 
 
KLADDKAKA
 
12-14 bitar
 
4 ägg
3½ dl socker
200 g mörk choklad
4 msk kakao
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad över vattenbad eller i micron.
Blanda socker, vaniljsocker, kakao, salt och ägg ordentligt.
Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten, rör sedan i mjöl
och blanda tills du får en slät smet.
Häll i en smord och bröad springform, ca 22 cm.
Grädda 17-25 min, känn med sticka, kakan ska vara kladdig i mitten.
 
 Eftersom det var Alla Hjärtand Dag i fredags, så fick man givetvis ett geléhjärta på kakan!

Racerbil-tårta

I helgen fyllde svärfar år, och han ville gärna ha en tårta med
sin gula racerbil på.
Ursäkta språket, men marsipan är ett jävla skit att hålla på med..
Nästa gång testar jag sockerpasta istället!
Marsipan blir så fasligt kladdigt när det blir varmt,
och så töjer det sig när man lyfter i de utkavlade arken.
Men, jag fick ihop en gul racerbil i alla fall!
Det är ju inte den snyggaste tårtan jag gjort,
men både svärfar och gästerna var nöjda och tyckte den var
både snygg ooch god, och det är ju faktiskt huvudsaken!
Jag fyllde den med Geisha-fluff och en röra på
tinade hallon, philadelphia och florsocker.
 
 

Chocolate Chip Cheesecake Fudge Mudcake

Sug på den ni!
Namnet till trots, så är denna kakan ganska lättbakad.
Det är ett mellanting mellan kladdkaka och cheesecake, mycket smaskigt!
Servera den med en klick lättvispad grädde, och några färska
eller tinade bär.
CHOCOLATE CHIP CHEESECAKE FUDGE MUDCAKE
 
125 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
100 g hackad mörk choklad
en pressad apelsin
Cheesecakeröra
300 g philadelphiaost
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
Kladdkaka: Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt det smälta smöret.
Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Vänd i den hackade chokladen, pressa i apelsinen.
Smörj och bröa en form och häll i hälften av kladdkakesmeten.
Cheesecakeröra: Blanda ingredienserna till cheesecakeröran
med elvisp så det blir fluffigt.
Bred på 2/3 av röran på kladdkakesmeten i formen.
Häll på resten av kladdkakesmeten.
Spritsa eller bre på resten av cheesecakeröran.
Grädda kakan ca 20 min.
 
 
 
 

Fröknäcke

För ett litet tag sedan bestämde jag mig för att baka lite knäckebröd.
Dessa har jag bakat flera gånger förut, och jag bara älskar dem!
De är helt galet goda, och lätta att baka.
Det enda som kanske är lite svårt eller jobbigt är allt kavlande,
men jag gjorde en halv sats, och det funkade alldeles utmärkt!
Jag hade inget grovt rågmjöl hemma, men däremot fint, gick precis lika bra!
Jag brukar dessutom ta lite mindre delar av degen åt gången och kavla ut,
det går lättare och man kan göra lite mindre bitar knäckesticks.
Ta de frön du har hemma, eller dina favoriter.
Jag brukar krossa och strö över lite flingsalt också, jättegott!
Servera dem som ett litet drinktilltugg, med kanske nån god marmelad, eller lite pesto.
Eller bara ät dem som de är, istället för chips!
 
FRÖKNÄCKE
 
Lös upp 50 g jäst i 5 dl ljummet vatten.
Tillsätt 1½ tsk salt, 2 dl vetemjöl och 8 dl grovt rågmjöl.
Arbeta degen väl.
Låt jäsa 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen och dela den i tre delar.
Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar.
När degen är ca 2 mm (eller tunnare om du vill) tjock,
pensla med vatten och strö på de frön du vill ha.
Kavla in fröna så att de verkligen fastnar.
Skär i vackra former, eller långa sticks.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i ugnen ca 15 min, 8-12 min om du gör dem tunnare.
Passa så att det inte blir bränt.
Förvara i burk.
 

Smörgåstårta

 
 
Svärmor beställde en smörgåstårta till sin födelsedag,
så denna gången fick jag vara med och äta av dem också!
Det blev samma fyllning som jag brukar ha i,
nämligen leverpastej/gräslök, skinka/ananas, och lax/räkor.
Utsidan spacklar jag med en blandning av kesella och philadelphia,
gott, och dessutom håller det kvar garneringen bättre än
t ex majonnäs som lätt rinner iväg.
Alla utom kräsne William tyckte det var gott.
Han gick och gjorde sig en macka med bara smör istället..
Som vanligt glömde jag fota innan jag la på plasten.. :)
 

Grissini

När Emma hade sitt kalas för ett tag sedan, köpte jag hem grissini,
att ha till bålen, som Emma bestämt att vi skulle servera när gästerna kom.
Och både hon och William älskade dessa små "brödpinnar",
så då bestämde vi att vi skulle baka sådana en dag.
Nu var jag ju ledig i fredags, så då passade det ju bra.
Grissini är väldigt enkelt, och mycket gott, att baka själv.
Basilikan kan man säkert byta ut mot nån annan god krydda,
t ex rosmarin, eller kanske lite chili?
Emma trodde nog att det var salta pinnar vi gjorde, för det blev en del salt
på vissa..
Men gott blev det!
Enligt receptet skulle det bli ca 35 stycken, men jag lyckades få ihop närmare 90.
Gör man dem enligt receptet kan de lätt bli lite degiga i mitten,
så gör fler och rulla dem tunt, ca 5 mm.
 
 
GRISSINI
1 pkt torrjäst
1 liter vetemjöl
2 tsk strösocker
2 tsk salt
1-2 tsk torkad basilika
4 dl vatten, fingervarmt
6 msk olivolja
flingsalt
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll i vattnet och oljan.
Arbeta degen smidig i en assistent.
Täck över degen och låt den jäsa under bakduk ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen och knåda den.
Dela den i bitar och rulla bitarna till långa smala bröd.
Lägg på plåtar med bakpapper.
Pensla bröden med vatten och strö flingsalt över dem.
Grädda mitt i ugnen 16-18 min, 12 min om du gör dem tunna.
Låt svalna.
 
 

Emmas födelsedagstårta

Förra veckan fyllde vår prinsessa Emma år.
På lördagen var det kalas, och givetvis måste man ha en tårta!
Emma valde själv att det skulle vara med godisar på,
och att den skulle vara rosa och blå.
Sen fick jag stå för "designen" av innehållet.
Det blev hallonmousse, tinade jordgubbar med grädde, och
tobleronefluff, som jag dessutom tänkte att nu skulle få receptet på här.
Det fina med kråksången vad gäller tobleronefluff, är att du kan använda i
princip vilket godis du vill, bara det går att smälta.
Ahlgrensbilar, toblerone, geléhallon, geisha, you name it!
Lite sämre går det dock med till exempel kexchoklad,
kexen smälter ju lite dåligt..
 
 Det skulle vara mest rosa på tårtan, sa beställaren, och självklart fick hon som hon ville!
 
FLUFF
200 g toblerone, eller annat favoritgodis
4 dl grädde
 
Smält godiset och 1-2 dl grädde på svag värme.
Tillsätt resten av grädden.
Låt stå kallt minst 1 timme.
Vispa fluffigt.
 
 
Använde både shokladbotten och sockerkaksbotten, gillar när det blir
så här snygga ränder när man skär upp kakan!

RSS 2.0