Klassiker: Hallongrottor

Underbart goda små kakor!
Givetvis kan du byta ut hallonsylten mot nån annan god sylt om du känner för det!
 
HALLONGROTTOR
 
125 g smör
3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½-1 dl hallonsylt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör rumsvarmt smör o socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna o tillsätt dem, rör ihop till en deg.
Rulla degen till små kulor o lägg i småbrödsformar.
Gör en liten fördjupning i var boll o klicka i lite hallonsylt.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 min.
 

Klassiker: Chokladbollar

 
Vem gillar inte shokladbollar??
Detta är ju en kaka som går hem hos alla, stora som små!
Jag har provat flera olika recept, men detta slår dem alla!
Givetvis är detta oxå hämtat ur "Sju sorters kakor".
 
 
CHOKLADBOLLAR
 
100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker, kokosflingor eller strössel
 
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Rulla till lagom stora/små bollar.
Rulla bollarna i kokosflingor, pärlsocker eller strössel.
Förvara dem i kylen.
Gör gärna nån sats extra, de har nämligen en förmåga att ta slut fort..
 

Klassiker: Kärleksmums / Snoddas / MumsMums

Ja, denna kaka har ju många namn.
O den är både lättbakad o god!
Receptet är hämtat ur en klassiker det oxå, nämligen "Sju sorters kakor"
 
KÄRLEKSMUMS
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
GLASYR
75 g smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker
 
Smält smöret o låt det svalna.
Vispa ägg o socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölk o smör.
Häll smeten i en smord o bröad långpanna, 30x40 cm.
Grädda kakan i 175 grader ca 15 min.
Låt kakan svalna.
Smält smöret till glasyren.
Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan, strö på riktligt med kokos.
Skär i bitar.
Jag valde att baka kakan i en lite mindre form, o fick då en lite högre kaka.
Dessutom piffade jag den lite extra med pärlströssel.
Mums!

Påsktårta

Då var det dags för middag hos svärmor igen, o givetvis tog jag på mig att göra desserten!
Denna gången blev det en hög o lite smalare tårta, gjorde bottnarna i 20cm-form.
Jag gjorde en chokladbotten o en ljus.
Fyllningen bestod av jordgubbsmousse, chokladmousse, o frysta tinade hallon med grädde.
Utsidan dekorerades med knallgul grädde, grönfärgad kokos, jordgubbar o chokladägg.
Mumsigt! :)

RSS 2.0