Citronrutor
Dessa kakor är ganska enkla att baka, och blir mycket goda.
Jag hade ingen citron hemma, men däremot lime, som funkade precis lika bra.
Man kan nog ta 3 lime ( istället för 2 citroner), så att det blir lite mer smak.

CITRONRUTOR
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 citroner, rivet skal av 1, saft av 2
3 ägg
3 äggulor
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
MARÄNG:
3 äggvitor
1½ dl socker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker.
Vispa i citronskal- och saft, samt ägg och äggulor.
Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner det i smeten.
Häll i en liten långpanna, ca 24x30 cm, klädd med bakpapper.
Vispa äggvitan till hårt skum i en separat skål, vispa i sockret lite i taget.
Vispa ihop till en fin blank maräng.
Bred marängen över kakan och grädda längst ner i ugnen 30-35 min.
Skär i bitar när den svalnat.

Mandelbiscotti
Jag vet inte vad jag ska skylla på, kanske att det är alldeles för skönt
att bara sitta ute i solen på altanen med en bok..
Nåja, dessa små godbitar bakade jag till senaste träffen i "fikaklubben".
Servera dem som en småkaka till kaffet, som tillbehör till glassen,
eller varför inte som italienarna, med ett glas dessertvin!
Ljuvligt goda och knapriga, och dessutom lättbakade!
Jag hackar alltid all mandel när jag bakar biscotti, för att det ska
vara lättare att skära längderna något så när snyggt.

MANDELBISCOTTI
250 g mandel
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 små ägg
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta mandeln i ugnen ca 10 minuter.
Grovhacka hälften (eller all) av mandeln.
Vispa smör och socker mjukt.
Blanda i ägg och mjöl, blandat med bakpulver och vaniljsocker.
Blanda sist i alla mandel.
Forma degen till 6 ganska smala rullar, ungefär lika långa som plåten.
Lägg rullarna på 2 plåtar med bakpapper.
Platta till längderna med handflatan.
Grädda mitt i ugnen knappt 15 minuter.
Ta ut plåtarna och låt svalna något.
Skär längderna i sneda bitar.
Vänd snittytorna uppåt och grädda ytterligare ca 10 minuter.
