Chokladtoscakaka

För det mesta när jag ska baka så har jag en liten tanke
om vad jag vill baka, och sen är det bara att leta efter ett
recept som passar ihop med min idé.
Denna gången var jag sugen på något med choklad och nötter,
och hittade då denna jättegoda kaka i min samling.
En lite lyxigare variant av toscakakan.
Eftersom det är lite sirap i toscasmeten, så blir det en god
kolasmak på den, yum!
Kaffet kan man hoppa över, vilket jag gjorde.
Servera den med lite lättvispad grädde, eller glass.
 
 
CHOKLADTOSCAKAKA
 
200 g mörk choklad
175 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk finmalet snabbkaffe
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
TOSCASMET:
100 g hasselnötter
100 g sötmandel
100 g smör
2 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
1½ msk kakao
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund springform, ca 23 cm.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med smöret.
Ta från värmen, rör ner sockret.
Blanda därefter ner äggen, ett i taget, rör smeten slät mellan varje.
Blanda samman kaffepulver, vetemjöl och bakpulver, rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Gör under tiden toscasmeten.
Grovhacka nötter och mandel.
Mät upp resten av ingredienserna i en kastrull, sjud upp under omrörning.
Ta kastrullen från värmen, tillsätt nötter och mandel.
Bred toscasmeten över kakan, ställ in kakan i ugnen igen, nu i mitten.
Grädda ytterligare ca 10 min.
Låt kakan svalna innan du lossar den ur formen.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0