Fars Dags Tårta

På fars dag blev vi bjudna hem till svärmor o svärfar på middag, o jag erbjöd mig genast att fixa efterrätten.
Hittade receptet på denna lilla godbit, o de andra fick snällt ställa upp som försökskaniner!
Moussen var verkligen "to-die-for", så den lär jag använda fler gånger i andra tårtor.
Eftersom jag inte hade de 5 timmar den skulle stå i kylen o stelna till, så la jag den i frysen, vilket funkade alldeles utmärkt.
Bottnen blev dock lite hård, så man ska nog ta fram den en bra stund innan den ska ätas, o lägga på grädde o bär precis innan servering.
 
HALLONHJÄRTA
 
Botten:
115 g smör
4 dl socker
2 stora ägg
75 g kakao
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 tsk espressokaffe ( kan uteslutas)
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
125 g grovt hackad choklad
 
Smält smöret i en kastrull, rör ner sockret o låt det halvsmälta på låg värme.
Vispa äggen så att de blir fluffiga.
Tillsätt kakao, salt, kaffe o vaniljsocker.
Häll den smälta blandningen i äggsmeten, rör ordentligt.
Sikta ner mjöl blandat med bakpulver o blanda försiktigt ihop smeten.
Vänd ner den hackade chokladen o häll den ganska tjocka smeten i en form med löstagbar kant.
Baka kakan i ugnen, 175 grader, 20-25 minuter.
Den ska vara fast men fuktig.
Låt svalna helt, gör moussen under tiden.
 
Hallonmousse:
4 gelatinblad
400 g hallon
skal o saft från 1 lime
1½ dl florsocker
drygt 1 dl socker
2 dl mascarpone
2 dl vispad grädde
 
Mixa hallonen o sila dem eventuellt, jag skippade detta, tycker det är lite gott med knastret! :)
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Blanda ihop mascarpone, florsocker, socker, och skal o saft av lime.
Blanda ner de mixade hallonen i moussen, men spara ca ½ dl som du häller i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen o krama ur vätskan, lägg dem i kastrullen med hallonen.
Värm försiktigt på svag värme o under omrörning.
När det är en trögflytande vätska tar du bort kastrullen.
Häll ner vätskan i moussen, rör om ordentligt.
Vispa gräden till den bildar mjuka toppar.
Vänd ner försiktigt i moussen med en slickepott, se till att allt blandas ordentligt.
Häll moussen över browniebotten.
Plasta in formen o ställ i kylen i minst 5 timmar, men helst över natten.
Garnera med vispad grädde o massor av färska bär!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0