Mjuk pepparkaka

Blev sugen på mjuk pepparkaka igår, o hittade detta receptet i nya numret av "Hembakat".
Den blev lite frasig på ytan o mjuk o saftig inuti, supergod!
O så är det ju så enkelt, o mycket snabbare än att göra pepparkaksmuffins!
 
MJUK PEPPARKAKA
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
2 stk stött kardemumma
1 krm mald nejlika
1 tsk mald ingefära
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj o bröa en avlång form, ca 1½ liter.
Smält smöret.
Vispa ägg o socker pösigt.
Tillsätt grädde o smält smör, blanda varsamt.
Blanda mjöl, bakpulver o kryddor.
Sikta ner i äggsmeten o rör tills allt är blandat.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min, känn med provsticka att kakan är torr.
Täck ev med bakplåtspapper om kakan ser ut att bli mörk mot slutet av gräddningen.
Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.
 

Fars Dags Tårta

På fars dag blev vi bjudna hem till svärmor o svärfar på middag, o jag erbjöd mig genast att fixa efterrätten.
Hittade receptet på denna lilla godbit, o de andra fick snällt ställa upp som försökskaniner!
Moussen var verkligen "to-die-for", så den lär jag använda fler gånger i andra tårtor.
Eftersom jag inte hade de 5 timmar den skulle stå i kylen o stelna till, så la jag den i frysen, vilket funkade alldeles utmärkt.
Bottnen blev dock lite hård, så man ska nog ta fram den en bra stund innan den ska ätas, o lägga på grädde o bär precis innan servering.
 
HALLONHJÄRTA
 
Botten:
115 g smör
4 dl socker
2 stora ägg
75 g kakao
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 tsk espressokaffe ( kan uteslutas)
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
125 g grovt hackad choklad
 
Smält smöret i en kastrull, rör ner sockret o låt det halvsmälta på låg värme.
Vispa äggen så att de blir fluffiga.
Tillsätt kakao, salt, kaffe o vaniljsocker.
Häll den smälta blandningen i äggsmeten, rör ordentligt.
Sikta ner mjöl blandat med bakpulver o blanda försiktigt ihop smeten.
Vänd ner den hackade chokladen o häll den ganska tjocka smeten i en form med löstagbar kant.
Baka kakan i ugnen, 175 grader, 20-25 minuter.
Den ska vara fast men fuktig.
Låt svalna helt, gör moussen under tiden.
 
Hallonmousse:
4 gelatinblad
400 g hallon
skal o saft från 1 lime
1½ dl florsocker
drygt 1 dl socker
2 dl mascarpone
2 dl vispad grädde
 
Mixa hallonen o sila dem eventuellt, jag skippade detta, tycker det är lite gott med knastret! :)
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Blanda ihop mascarpone, florsocker, socker, och skal o saft av lime.
Blanda ner de mixade hallonen i moussen, men spara ca ½ dl som du häller i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen o krama ur vätskan, lägg dem i kastrullen med hallonen.
Värm försiktigt på svag värme o under omrörning.
När det är en trögflytande vätska tar du bort kastrullen.
Häll ner vätskan i moussen, rör om ordentligt.
Vispa gräden till den bildar mjuka toppar.
Vänd ner försiktigt i moussen med en slickepott, se till att allt blandas ordentligt.
Häll moussen över browniebotten.
Plasta in formen o ställ i kylen i minst 5 timmar, men helst över natten.
Garnera med vispad grädde o massor av färska bär!
 

Gudomliga Brownies!

Dessa Brownies är en klar favorit i detta hemmet!
Jag är dessutom av den uppfattningen att i Brownies SKA det vara nötter!
Skulle jag hitta ett recept utan nötter, då ratar jag det direkt, eller så slänger jag i lite nötter i alla fall.
Man vill gärna ha lite tuggmotstånd också, inte bara en mjuk kaka.
Sen spelar det inte så stor roll vad det är för nötter, man kan ta lite vad man har hemma.
Och för att piffa till kakan lite extra brukar jag riva över lite nougat precis när jag tagit ut kakan ur ugnen, mums!
Prova även att riva lite nougat över kladdkakan, ger en liten extra piff till kakan!
Och här kommer receptet på dessa Brownies:
 
BROWNIES
Ca 20 bitar
 
200 g mörk choklad
50 g smör eller margarin
1 dl grädde
2½ dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g valnötter
 
Bryt chokladen i mindre bitar o smält den över vattenbad tillsammans med matfett o grädde.
Rör om under tiden.
Ta skålen från vattenbadet, rör ner socker.
Vispa upp äggen lätt o rör ner dem i smeten  tillsammans med mjöl blandat med salt, bakpulver o vaniljsocker.
Hacka valnötterna o rör ner i smeten.
Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen o grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt svalna något innan den skärs upp i rutor.
Servera o Njut, kanske med lite vispad grädde eller en bit glass?
 

RSS 2.0