Potatispannkaka

 
 
Hade lite idétorka igår när det var dags att laga mat till kvällen.
Först funderade jag på rårakor, men efter att ha stått hela dagen o pysslat vid spisen, så hade jag ingen lust att stå o steka rårakor också.
Så kom jag på: Potatispannkaka i ugnen.
Sökte på nätet ( Google is tha shit!), o hittade detta recept.
Barnen åt som om de inte fått mat på flera dagar, det måste ju vara ett gott betyg!
Jag gillade det också, inte bara för att det krävde lite arbete..
Det blev lite matigare än en vanlig ugnspannkaka, potatisar mättar ju lite mer än bara pannkaka.
Servera den med lingonsylt o en sallad.
 
POTATISPANNKAKA
4 portioner
 
2 ägg
4 dl mjölk
1 dl vatten
1 tsk salt
1½ dl vetemjöl
750 g potatis
350 g strimlad rökt skinka, eller bacontärningar
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Smörj en liten långpanna, eller form.
Vispa ihop ägg, 1/4 av mjölken, vatten o salt.
Tillsätt mjöl o vispa smeten slät.
Tillsätt resten av mjölken.
Skala potatisen o riv den grovt.
Blanda ner potatisen i smeten, häll smeten i pannan.
Strö över skinka / bacon, fräs gärna baconet snabbt i en panna först.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
 
 

Jordgubbsmuffins

 
 
Dessa var saftiga o galet goda, kardemumman gjorde susen!
Passar fint som en liten dessert med vispad grädde o ett par extra färska jordgubbar.
Eller med en färskosttopping med vit choklad.
Citron hade jag ingen hemma, så den hoppade jag över, funkade fint!
 
JORDGUBBSMUFFINS
200 g smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
rivet skal av 1 citron
3 dl jordgubbar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör o socker pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna, rör ner dem i smeten.
Rör försiktigt ner grädde o citronskal.
Vänd försiktigt ner de sköljda, snoppade, halverade jordgubbarna i smeten.
(Eller tryck i dem i smeten efter att du skedat upp den i formarna.)
Fyll muffinsformar till 2/3 med smet.
Grädda mitt i ugnen 15-20 min.
 

Jordgubbsrutor

Idag har det regnat precis hela dagen, o vad passar då bättre än att pyssla lite i köket?
Igår sålde de en hel låda jordgubbar för 199 kr utanför Maxa, o då passade jag på!
Mycket snabbare än att plocka själv..
Så idag har jag kokat jordgubbssylt, jordgubb-rabarber-marmelad, bakat muffins o gjort dessa jordgubbsrutor.
O då har jag ändå 6 liter jordgubbar kvar..
Blir nog till att frysa in en del, o sen passa på att en massa, snart är ju säsongen slut!
Här kommer i alla fall receptet på rutorna.
Eftersom jag inte hade nån vit choklad hemma, o dessutom inte är särskilt förtjust i det, så rev jag över lite mörk choklad istället.
 
JORDGUBBSRUTOR
5 dl jordgubbar
3 ägg
3 dl strösocker
100 g smör
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g vit choklad
 
Rensa jordgubbarna o skär dem i bitar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg o socker pösigt.
Smält o smöret o häll i mjölken.
Rör ner blandningen i äggsmeten.
Blanda mjöl, vaniljsocker o bakpulver i en skål.
Vänd ner blandningen i smeten.
Smörj o bröa en långpanna, ca 30x40 cm.
Häll i smeten o fördela jordgubbsbitarna över.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 min.
Ta ut kakan o strö över hackad choklad.
Grädda sedan i ytterligare 5 min.
 
 
 

Silverkaka / Midsommartårta

 
 
Efter att gjort vaniljkräm (-sås..) förra veckan, så hade jag ju en hel massa äggvitor över.
Så jag började leta efter ett recept på silverkaka, som görs på just äggvitor.
Till sist fastnade jag för detta recept, som kommer från Cupcakesfluffan.
O eftersom jag även hade en del kvar av vaniljkrämen, så fick det bli en tårta av kakan.
Jag delade den på mitten, fyllde med vaniljkräm o tinade hallon, o på toppen la jag grädde o jordgubbar.
Detta blev nog en av de godaste tårtor jag ätit på länge! (Inte för att skryta..:))
 
SILVERKAKA
100 g smör
7 äggvitor
½ krm salt
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Smörj o bröa en form, ca 1½ liter.
Vispa äggvitorna med saltet till fast skum.
Blanda samman socker, vetemjöl, potatismjöl, bakpulver o vaniljsocker.
Rör ner i äggviteskummet.
Rör till sist i det smälta smöret.
Häll i formen o grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
 

Skolavslutningstårta

Förra veckan var det ju dags för skolavslutning (vart tog detta året vägen??)
Emmas klass ville att jag skulle hjälpa till att baka en tårta, o det var beskrivet ganska noga hur den skulle vara; en rulltårta fylld med sylt eller bär, garnerad med grädde o bär.
O givetvis ska ju Ulla göra sig till lite extra, o kokar egen vaniljkräm (som denna gång mer blev som en sås..).
Så jag gjorde en vanlig rulltårta, fyllde den med vaniljkräm (sås..) o skivade jordgubbar.
På spritsade jag grädde o garnerade med färska jordgubbar o hallon, o så lite flaggor på det.
När jag lämnade tårtan fick jag se en del av de andra tårtorna som andra föräldrar gjort.
En del ska inte baka.. Vissa tårtor som ut som roadkill, garnerade med.. GODIS! Hmm, inte så värst mycket bär i geléhallon o nonstop va??
 
 

Rabarberkaka

 
Detta är en mycket enkel, snabblagad o mycket god rabarberkaka!
Får du oväntat besök så här i rabarbertider, så kan du röra ihop smeten, gästerna kan hämta rabarberna i landet, o medans den gräddas hinner ni brygga kaffet o snacka lite skit!
Serveras gärna ljummen med lite vanlijsås eller -glass.
 
RABARBERKAKA
10-12 bitar
2 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rabarber
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg o socker pösigt.
Blanda mjöl o bakpulver, rör ner det i äggsmeten.
Smörj o bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Häll smeten i formen o tryck ner skuren rabarber ganska tätt.
Skiva över lite margarin/smör o strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
 

Nationaldagstårta

 
Igår var det ju Sveriges Nationaldag, o då måste man ju ha lite tårta!
Tycker att vi väldigt dåliga på att fira vår Nationaldag i detta landet, se bara på Norge, där firas det rejält!
Nåja, jag gjorde i alla fall en rulltårta, som jag fyllde med jordgubbssylt o jordgubbsbitar.
Hade tänkt använda vanlijkräm egentligen, men hade ingen Marsan hemma, o när jag kom på det så var det alldeles för sent att koka egen vaniljkräm.
Så det fick bli en nödlösning, men den blev väldigt god i alla fall!
Dekorerade varje bit med lite grädde o en hel jordgubbe.
 
 

RSS 2.0