Limekakor

Dessa kakor var väldigt enkla att baka.
Och den doften som spred sig i köket när jag höll på,
ojojoj, helt ljuvlig!
Dock finns en liten nackdel, jag har nu tre lime utan skal liggande..
Jag hade ingen gräddfil hemma, så jag bytte ut den mot creme fraiche, gick finfint!
 
LIMEKAKOR
Ca 35 stycken
 
125 g smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl gräddfil
3 lime, rivet skal
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt.
Vispa ner gräddfil och limeskal.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten till en mjuk deg.
Forma matskedsstora bollar av degen.
Lägg dem glest på bakpappersklädda plåtar och platta till dem något.
Gräadda mitt i ugnen i ca 15 min, de ska vara lätt gyllenen i kanten.
 

Kladdiga chokladkakor

 
Ska ju ha fika här hemma på fredag, och håller som bäst på
att baka till dess.
Och jag vill ju gärna hitta lite nytt, så fikagästerna får
lite nya smakupplevelser!
Satt och titta runt på lite olika bakbloggar härom dagen,
och på Bakverk och Fikastunder hittade jag dessa små raringar.
Tyvärr har jag inte riktigt kommit underfund med hur man länkar,
men det finns ju Google! :)
Riktigt god blev de, och dessutom väldigt lättbakade.
Daimen går att byta ut mot vilken annan choklad du än känner för!
Nu är kruxet bara att jag har 2 äggulor över, vad ska jag göra med dem tro?
Får fundera på detta. Antagligen stoppar jag dem i smeten till
en mjuk kaka, som då blir lite extra fluffig!
 
 
KLADDIGA CHOKLADKAKOR
 
2 äggvitor
2½ dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim
 
Vispa ihop äggvitor och florsocker.
Rör ner kakao, vaniljsocker och finhackad daim.
Klicka ut ca 12 kakor på plår med bakpapper.
Grädda i 175 grader ca 10 min.
 

Falukorvspaj

Tröttnat på att steka falukorven och servera den med makaroner?
Varför inte skoja till det med en paj!
Denna är enkel att göra, och vill man kan man variera den med
olika grönsaker, t ex morot, broccoli, paprika, man tar helt enkelt
lite vad man har hemma!
Pajdegen tar du den du själv gillar bäst.
 
FALUKORVSPAJ
Ca 6 portioner
 
1 st pajskal
Fyllning:
400 g falukorv
4 tomater
3 ägg
2 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 msk hackad gräslök
salt, peppar
3 dl riven ost
 
Skär falukorv och tomater i skivor.
Stek falukorven hastigt i en panna.
Varva falukorv och tomater o pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, grädde, nästan all gräslök och kryddor.
Rör ner den rivna osten.
Häll smeten i pajskalet.
Strö över gräslök.
Grädda i 175 grader ca 40 min.
 
 
 

Lövbiffspanna

Var och storhandlade igår, och gick länge och funderade på vad jag skulle
hitta på för mat till kvällen.
Så plötsligt slog det mig, lövbiffspanna var jag sugen på!
Detta är ett eget hitte-på-recept, så måtten är ingen exakt vetenskap.
 
 
LÖVBIFFSPANNA
Ca 4 personer
 
ca 500 g lövbiff, strimlad
1 gul lök, hackad
½-1 röd paprika, hackad
1 näve kantareller, eller annan svamp
1 liten burk majs
5 dl grädde
ca 100 g philadelphia vitlök och örter
1-2 msk viltfond
1-2 tsk dijonsenap
 
Fräs löken mjuk.
Tillsätt lövbiffen och bryn den.
Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra en stund.
Smaka av med lite salt och peppar.
Servera med ris och sallad.
 
 

Päronpaj

I lördags tyckte jag att vi behövde lite efterrätt, och då hittade jag detta recept.
Pajen vinner på att stå en dag eller två, då blir den ännu godare.
Jag valde att skiva päronen istället för att lägga i dem hela,
tyckte att det då blir lättare att skära upp den.
Servera den med vanilglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.
 
PÄRONPAJ
Ca 8 bitar
 
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör
1 ägg
Fyllning
1 stor burk päronhalvor, 825 g
2 ägg
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
3 dl creme fraiche
2 msk mandelspån
 
Mät upp mjöl och socker och finfördela smöret däri.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt vila kallt 30 min.
Kavla ut degen, eller tryck ut den direkt i pajformen, ca 24 cm.
Nagga och förgrädda i 10 min.
Fyllning: Låt präonen rinna av och lägg i formen med den
kupiga sidan uppåt.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Rör i mjöl och creme fraiche och häll smeten i formen.
Strö över mandelspån och grädda i 225 grader ca 25 min.
 
 
 

Chokladbullar

 
 
Jepp, du läste rätt, chokladbullar och inte bollar.
MYCKET goda om du frågar mig, sådär om du frågar resten av familjen..
Du tar helt enkelt ditt allra bästaste recept på kanelbullar.
Brer på smör på den utkavlade degen som vanligt.
Men istället för kanel och socker, så strör du istället på hackad choklad.
Ta den du gillar bäst, jag valde mörk choklad, men varför inte
vit choklad, eller kanske någon smaksatt t.ex apelsinkrokant?
Våga testa och experimentera!
 
 

Tigerkaka

Vi har haft både förkylningar och maginfluensa i huset,
så det har tyvärr inte blivit så mycket bakat på sistone.
Men i söndags tyckte jag att vi behövde en liten kaka till
eftermiddagsfikan, särskilt som vi tagit oss igenom både
Vasaloppet och världscupen i hästhoppning, Puh!
 
Tigerkaka har jag inte bakat på många många år,
så nu var det minsann dags!
Detta är ju en klassiker som både mormor och mamma brukade
duka fram när det vankades kalas och fika.
Just denna varianten innehäller lite apelsin i den ljusa
smeten, vilket var väldigt gott.
Smeten blev ganska hård, så jag valde att spritsa den i
i formen, annars hade jag nog fått svårt att varva den.
 
 
 
TIGERKAKA
 
200 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 apelsin, finrivet skal
2 msk apelsinmarmelad
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en bakform.
Rör smör och socker vitt och tillsätt sedan
äggen, ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Dela smeten i två.
Tillsätt vaniljsocker och kakao i den ena,
och apelsinskal och marmelad i den andra.
Varva de två smeterna i formen.
Grädda på nedersta falsen 35-40 min.
 
 

RSS 2.0